sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 31. heinäkuuta 2012

13 Assassins (2010)

Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaali on kasvattanut vuosien myötä suosiota, mutta myös lippujen hintoja. Päätin kuitenkin mennä katsomaan joka vuotisen Takashi Miiken. Tänä vuonna näytettiin hänen ohjaama samurai aiheinen -elokuva 13 Assissins (Jûsan-nin no shikaku)

Kun Shinzaemon Shimada (Yakusho) kuulee kauhuista mitä paha lordi Naritsugu Matsudaira (Inagaki) on tehnyt, palkkaa hän 12 samurain joukkion (johon lyöttäytyy vielä yksi metsästäjä täydentäen 13 salamurhaajan setin) tappamaan tämän pahan miehen. Samurait tietävät matkan olevan "suicide mission", koska vastustajia on moninkertaisesti enemmän. Pitkän elämän elänyt samurai on kuitenkin huono samurai, joten miehet lähtevät matkalle. Metsästäjä auttaa samurait oikopolun avulla lordin edelle kylään, jonka he ansoittavat, koska tietävät lordin olevan sinne matkalla. Samurait odottavat lordia ja tämän 70 miestä, mutta kylään onkin tulossa miehiä miltei 200. Todennäköisyydet ovat lordin miesten puolella...vai ovatko sittenkään.


Elokuva oli rauhallisempi ja valtavirralle sopivampi kuin mitä olen Miikeltä aikaisemmin tottunut näkemään. Elokuva oli kuin klassinen Kurosawan samurai draama. Alussa olin tähän ehkä hieman pettynyt koska odotin hulluttelua ja totaalista aivot narikkaan meininkiä. Elokuva oli suhteellisen haasteellinen seurattava koska siinä oli niin paljon dialogia, kuin teatteri näytelmässä. Japanilaisessa elokuvassa tämä asettaa omat haasteensa, koska ei voi kuunnella elokuvaa ja katsoa tapahtumia rauhassa vaan täytyy myös keskittyä tekstityksiin, jotka olivat vielä englanniksi. Koen myös japanilaiset nimet suhteellisen haasteellisina muistaa.

Kun 12 samuraita +metsästäjä pääsivät ansoittamaan kylää lordin miehille alkoi elokuvassa vasta kunnolla tapahtua. Tätä loppuhuipennusta pohjustettiin reilun tunnin alkujaksolla, missä muun muassa näytettiin lordin pahuus. "Kosto-elokuvassa" onkin tärkeää saada oikea lataus siihen kun pääpahis lopulta kohdataan, että katsojat olisivat mukana täysillä ja toivoisivat tämän pahan ihmisen kuolemaa. Tässä onnistuttiin. Kylä osuutta olikin oikein miellyttävä katsoa. 40 minuuttia väkivaltaa ei yllättävää kyllä tuntunut puuduttavalta vaan koin sen elokuvan mielenkiintoisimpana osuutena.
Hieman epätasapainoinen elokuva, mutta oikein mainio kokonaisuus, joka teki kunniaa samurai klassikoille.

***1/2












Ohjaaja: Takashi Miike (Ichi the killer, Audition)
Pääosissa:Kôji Yakusho, Takayuki Yamada ja Yûsuke Iseya
Kesto:141min
Valmistusmaa:Japani, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.