sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 30. heinäkuuta 2012

Me and You and Everyone We Know (2005)

Katsastin digiboksilta elokuvan - Minä, sinä ja kaikki muut, jonka olin tallentanut jo ajat sitten. Kyseinen pätkä on niittänyt muun muassa Cannesissa 5 voittoa (kaikki pokaalit menivät samaan osoitteeseen; käsikirjoittaja-ohjaaja-näyttelijä Miranda July:lle.

Elokuva kertoo videotaiteilijasta (Miranda July), joka kohtaa kenkäkauppiaan (John Hawkes) ja rakastuu tähän ensisilmäyksellä. Mies ei aluksi tajua, että heillä on yhteinen tulevaisuus, mutta naisen sinnikkyyden ansioista alkaa mieskin ymmärtämään. Mies on juuri eronnut ja hänellä on kaksi lasta. Nämä lapset tykkäävät seilailla netissä ja hengailla seuranhakupalstoilla.


Elokuvan pääosassa toimineen pariskunnan kemiat toimivat hyvin yksiin. Molemmat kohauttavat tietyille normeille olkiaan ja elää jollain tavalla sydämensä mukaisesti. Elokuvan alleviivaava pääosaparin "erilaisuus" häiritsi paikoin, mutta ei kuitenkaan ärsyttävyyteen asti. Tai tietty ajatus siitä, että elämä ei ole aina täydellistä ja kohtaamiset eivät mene aina kuin romanttisissa komedioissa. Itse elokuvassakin viitataan tähän kun kenkäkauppias sanoo häntä "jahdanneelle" videotaiteilijalle:

"See, you're acting like I'm just this regular man. Like a man in a book who 
the woman in the book meets."
 
Täytyy antaa kunniaa Miranda Julylle hänen mielenkiintoisesta käsikirjoituksestaan. Dialogi pääsi yllättämään useaankin kertaan. Näyttelijänä hän oli myös erinomainen, varmaankin, koska hän kirjoitti tekstin omaan suuhunsa sopivaksi. Hänen eloisan vilpittömässä olemuksessaan oli myös luontaista komediaa. Ohjaajana hän taas onnistui erityisesti lasten ja nuorten kohtauksissa, jotka tuntuivat jotenkin aidoilta ja tragikoomisen hellyyttäviltä.

Elokuvassa oli myös ehkä jotain kommenttia siitä kuinka seksuaalisesti värittäytyneeseen maailmaan lapset nykyään syntyvät. Tämä tieto ei tuo kuitenkaan välttämättä helpotusta vaan enemmän paineita ja varhaisempia seksikokeiluita. Seksuaalisuus saa myös kummallisen kieroutuneita muotoja, kun netin keskustelupalstalla käydyt fantasiakeskustelut siirtyvät aidoiksi tapaamisiksi luonnossa. Elokuva ei kuitenkaan saarnaa vaan pikemminkin näyttää, että mitä nykyään tapahtuu.

***1/2

Ohjaaja: Miranda July (kokopitkän elokuvan esikoisohjaus)
Pääosissa: John Hawkes, Miranda July ja Miles Thompson
Kesto: 91min
Valmistusmaa: USA, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.