sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Merlin: Season 1 (2008)

"In a land of myth, and a time of magic, the destiny of a great kingdom rests on the shoulders of a young boy. His name... Merlin. ..."

Tilasin Play:lta Merlin DVD Box setin, kun en ehtinyt sarjaan mukaan sen tullessa televisiosta. Odotukseni eivät olleet kovinkaan kovat, koska en ollut kuullut kenenkään kehuneen sitä. Minulla on kuitenkin suhteellisen alhaiset standardit mitä tulee fantasiaan, joten päätin ostaa boxin pilkkapuheista huolimatta.

....Yllätyin positiivisesti!



1. Kausi sisältää jaksot 1-13.
Levy 1, jaksot 1-3:

1. The Dragon's Call

Jaksossa esitellään tarinan päähahmot. Merlin lähetetään hänen äitinsä toimesta Camelot:iin saamaan opastusta hovin lääkitsijältä (Gaius). Kun Gaius huomaa Merlinin taikavoimat, suostuu hän ottamaan tämän suojatikseen. Camelotissa ei ole kuitenkaan turvallista hallita maagisia voimia, koska kuningas Uther on määrännyt, että kaikki taikuuden harjoittaminen on tuomittava kuolemalla. Merlinin taikavoimista on kuitenkin hyötyä kun hän hovin juhlasalissa ollessaan on ainoa henkilö, joka on immuuni pahan noidan lumoukselle; kaikki muut vaipuvat syvään uneen. Merlin rikkoo lumouksen ja suojaa vielä Utherin poikaa, Arthuria, noidan veitsihyökkäykseltä. Pelastamisen takia kuningas Uther määrää Merlinin Arthurin miespalvelijaksi. Jakson nimi johtuu siitä, että Merlin kuulee Lohikäärmeen kutsun nukkuessaan. Hän herää ääneen ja lähtee seuraamaan sitä. Ääni tulee kellarista, jossa on Lohikäärme (John Hurt'in ääni), josta tulee tavallaan Merlinin mentor henkimaailman jutuissa.
Näillä eväillä tarina siis pyörähti käyntiin. Pidän miltei kaikista sarjan henkilöhahmoista; mielestäni Arthur (Bradley James) on loistava, koska ei ole aivan mikää Brad Pitt, mutta ei mikään rumakaan  - kiinnostava. Merlin (Colin Morgan) on puolestaan jotenkin maagisen näköinen ja uskottava vilpittömän ihmisen roolissa. Ja kuningas Uther (Anthony Head) jo Buffy vampyyrintappajasta minulle tuttu. Loistava näyttelijä ja kuninkaan mittainen. Pystyy tasapainoittelemaan monitahoisen roolinsa kanssa; hän ei ole täysin hyvä, mutta ei täysin pahakaan (kuten suurin osa ihmisistä). Mutta kaikista paras ja rakkain hahmo on ehdottomasti - Gaius (Richard Wilson). Se vanha herra on vaan jotenkin niin karismaattinen, sympaattinen, sopivan kyyninen ja kaikin puolin rakastettava. Gaius on täydellinen vastapaino Merlinin maagiselle maailmalle
***

2. Valiant

Jaksossa Camelotiin saapuu taikavoimia käyttävä ritarikokelas Valiant, jonka kilven käärmeet ovat oikeasti eläviä ja ne tekevät niin kuin kilven haltija haluaa. Ritarikisassa Valiantin päämääränä on murhata Arthur. Merlinin neuvokkuuden takia voi kuitenkin olla, ettei tavoite aivan täyty. Luulin, että Ritari ”my personal eyecandy” Valiant eli Will Mellor kuuluisi sarjan vakiokasvoihin, mutta hänen vierailunsa olikin vain jakson mittainen – pettymys.
***


3. The Mark of Nimueh

Paha noita Nimueh (Michelle Ryan) nakkaa lohikäärmeen munan Camelotin vesivaraston lähteille. Camelotin väki alkaa sairastua mystiseen ruttoon. Ihmisiä kuolee ja Merlin haluaa käyttää taikavoimiaan. Gaius kuitenkin on voimakkaasti tätä vastaan, koska ei halua, että kuningas teloittaa Merlinin. Kaikki muut ihmiset Merlin jättääkin rauhaan, mutta kun Morganan kamarineidon ja Merlinin ystävän Gwenin (Angel Coulby) isä sairastuu, on Merlinin pakko käyttää taikaansa. Tästä jää kuitenkin jäljet, jotka Arthur löytää Gwenin isän luolta ja Gwen tuomitaan syylliseksi. Jakso pyörii tämän maagisen taudin ympärillä, eikä se ollut minusta niin hyvä kuin kaksi edellistä, ihan ok kuitenkin. En ole varma mitä mieltä olen Gwenin näyttelijästä. Joskus näen hänen näyttelevän, enkä usko silloin tarinaan...Mielestäni hän ei ole kovin persoonallinen.
"The actress playing Gwen just does not look like a Queen or Princess and I find it more unbelievable that Arthur would fall for her than there's a talking Dragon in the basement, that's far more realistic."/-Time Lord-
Jotenkin noin minäkin ajattelen. Hieman tavallisempikaan ulkonäkö ei haittaisi  jos hänellä olisi edes persoonallisuutta. Hän on vaan jotenkin niin pliisu ja epäuskottava.
**1/2


Levy 2, jaksot 4-6:

4. The Poisoned Chalice

Nimueh myrkyttää juoman pikarissa. Camelot on tehnyt rauhan juuri Mercian kanssa ja sen kuningas Bayard on tullut juhlimaan rauhaa Camelotiin. Nimueh kuiskuttaa naamioituneena palvelustytöksi Merlinille, että Bayard on myrkyttänyt Arthurin juoman pikarissa. Merlinin tietysti ryntää keskelle maljojen kohtusta, kieltää Arthuria juomasta ja syyttää Bayardia. Kuningas Uther on hyvin närkästynyt tästä keskeytyksestä, joten määrää Merlinin juomaan pikarista, koska on palveluspoikana korvattavissa. Merlin juo ja pökertyy lattialle. Ainoa parannuskeino on kukka kaukaisilla vuorilla, jonne Arthur huolestuneena matkaa. Pidin kovasti jaksosta. Mielestäni Arthurin ja Merlinin suhde syveni ystävyydeksi juuri tässä jaksossa. Arthurin huoli vaikutti aidolta. Nimueh on mielstäni, kuten Gwen, jotenkin liian persoonaton muinaiseksi noidaksi.
***1/2


5. Lancelot

Ritariksi haluava namupoika Lancelot (Santiago Cabrera) saapuu Camelotiin. Ritariksi haluavien täytyy taistella tiensä arvonimeen ritariksi haluaville tarkoitetussa kisassa. Ainoa ongelma Lancelotille on, että hän ei ole aatelisesta suvusta ja vain siniverinen voi osallistua kisaan. Merlin tietysti pitää tätä epäoikeudenmukaisena ja värentää hänet sukupuuhun. Lancelot selviää ritariksi, mutta väärennös huomataan. Merlin saa opetuksen ja Lancelot lähtee kiertämään maailmaa, toivoen joskus, että osoittaa olevansa ritarimateriaalia. Ei kuulu lempijaksoihini.
**1/2


6. A Remedy to Cure All Ills

Morgana sairastuu mystisesti. Gaius on neuvoton sairauden edessä ja arvelee sen olevan jonkinlainen aivoihin liittyvä tauti. Arthur tapaa hovinsa edustalla salaperäisen miehen Edwinin (Julian Rhind-Tutt), joka tarjoaa parannuksen kaikkiin tauteihin. Epätoivoinen kuningas Uther ottaa miehen sisään ja antaa hänen kokeilla parannusta. Edwin pyytää kaikkia poistumaan huoneesta, myös hyvin epäluloisen Gaiuksen, joka olisi halunnut jäädä tutkimaan metodeja. Edwin ottaa Morganan korvasta, sinne lähettämänsä maagisen kovakuoriaisen ja näin tauti on parannettu. Kuningas on niin iloissaan Morganan paluusta sekä hyvin Edwinin puheiden manipuloima, että erottaa Gaiuksen ja ottaa Edwinin hovilääkärikseen. Heti kun Edwin saa pestin, niin halvaannuttaa hän kuningas Utherin ja usuttaa maagisen kovakuoriasen myös hänen korvaansa. Uther kun oli polttanut Edwinin vanhemmat noitina ja oli tullut nyt hakemaan kostoaan. Merlin kuitenkin pelastaa päivän ja Gaius saa pestinsä takaisin. Jakso oli mielestäni erittäin hyvä mielenkiintoisen Edwinin takia sekä tunteisiin vetoavan Gaiuksen erottamisen takia. Melkein kyynel vierähti kun Uther erotti useita vuosia hovin palveluksessa olevan Gaiuksen vain yhden tapauksen perusteella. Koska Gaiuksen esittäjä on niin hyvä näyttelemään, välittyi hänen sydämensä särkyminen myös ruudun tälle puolen.
***1/2


Levy 3, jaksot 7-9

7. The Gates of Avalon

Arthur pelastaa metsässä ryöstön uhreiksi joutuneen isä-tytär parivaljakon ja heidät toivotetaan tervetulleiksi vieraiksi Camelotiin. Arthur kuitenkin rakastuu lumoavan oloiseen Sophiaan ja lumoushan siinä takana onkin. Morgana näkee kuitenkin enneunessaan, että Sophia koituu Arthurin kuolemaksi. Morgana kertoo epäilyksensä Gaiukselle, joka saakin tietää, että kyseessä ovat Sidhit (aikaisemmin kuolemattomia, mutta tuomittu kuolevaisuuteen). Arthurin on tarkoitus on olla uhri Avalonin väelle, että Sophia pääsisi takaisin kuolemattomien joukkoon. Merlin kuitenkin pelastaa taas päivän ja Arthur säilyy hengissä.
***


8. The Beginning of the End

Druidi poikaa ja tämän isää vainotaan, koska omaavat maagisia kykyjä. Vartijat saavat pojan isän kiinni Camelotin portailla, mutta poika pääsee livahtamaan porttejen läpi. Merlin kuulee pienen druidipojan ajatukset ja päättää pelastaa hänet. Hän piilottaa druidipojan Morganan makuukammariin. Morgana tuntee vahvan yhteyden poikaan ja päättä viedä hänet takaisin metsään omankaltaistensa luokse. Merlin käy kysymässä apua Lohikäärmeeltä. Lohikäärme on kuitenkin sitä mieltä, että druidipojan täytyy antaa kuolla, koska hän tulee olemaan vastuussa Arthurin kuolemasta. Vastoin Lohikäärmeen neuvoa, Merlin auttaa poikaa pakenemaan. Jakso piti mielenkiinnon sekä jännitteen yllä, koska poikaa etsittiin. Pojan kysymysmerkkiys hyvänä vai pahana aiheutti mukavasti pohdintaa. Merlinin kapinointi Lohikäärmeen neuvoa vastaan oli myös hyvä, koska joskus pitää tehdä niin kuin juuri sillä hetkellä tuntuu oikealta vaikka se tulisi aiheuttamaan paljon surua myöhemmin. Merlinkään ei siis ole täydellinen ja tee aina ”oikein”.
***1/2


9. Excalibur

Jaksossa vierailee Nimuehin henkiin herättämä Black night (mieleeni tuli jatkuvasti Monty Pythonin ”it’s only a fleshwound”). Kuningas Uther oli se joka saattoi Mustan ritarin hautaansa ja nyt musta ritari halusi kostaa kuolemansa. Musta ritari haastaa muutaman ritarin ja surmaa heidät. Lopulta Arthur päättää ottaa haasteen vastaan. Uther pitää poikansa henkeä kuitenkin liian arvokkaana, joten päättää huumata hänet ja taistella itse ritaria vastaan. Utherilla on kuitenkin käytössään ”erityisesti Arthurille tehty miekka” eli Excalibur, jonka Merlin on kastattanut Lohikäärmeen tulessa (vanhassa magiassa). Uther voittaa taiston, mutta Lohikäärme on totally pissed, koska miekka oli tarkoitettu vain Arthurin käyttöön. Merlin lepyttelee Lohikäärmettä luvaten viedä miekan johonkin sellaiseen paikkaan mistä kukaan tavallinen pulliainen ei koskaan löydä sitä. Niinpä hän viskaa sen järveen. Jakso piti otteessaan ja oli mielenkiintoista katsoa Mustan ritarin taisteluita. Kuninkaan rakkaus poikaansa oli vahvemmin esillä kuin koskaan ja totuuksia Arthurin synnystä paljastui katsojalle.
***1/2



Levy 4, jaksot 10-13

10. The Moment of Truth

Merlinin äiti pyytää apua kuningas Utherilta kylänsä suojelemiseksi ryövääviltä maaherroilta. Uther ei suostu antamaan miehiään käytettäviksi, joten Merlin ja kumppanit päättävät mennä Merlinin äidin avuksi. Kylässä asustelee Merlinin lapsuuden kaveri, joka on ainoa ihminen Gaiuksen ja Merlinin äidin lisäksi, joka tietää Merlinin taikavoimista. Jakso keskittyy oikestaan tämän kaverin mökkyröintiin siitä, että Merlin ei suostu paljastamaan taikavoimiaan vaan mieluummin antaa kylän tuhoutua sekä tämän kylän taisteluvalmiuteen kunnostamiseen. Jakso oli ihan Ok, mutta ei klassikko kamaa. Positiivista oli, että myös naiset taistelivat mukana ja puolustivat maatansa.
**1/2


11. The Labyrinth of Gedref

Typerä Arthur-poika on metsällä ja päättää ampua lumoavan yksisarvisen, jota Merlin juuri paijailee. Typerä poika. Melkein tuli tippa linssiin heti jakson alussa. Arthur vie sarven isälleen kuin metsästyssaaliina. Isä on ylpeä. Gaius kuitenkin aavistelee pahaa, koska legendoissa kerrotaan, että epäonni seuraa sitä, joka yksisarvisen tappaa. Legenda käy toteen ja Camelotin sato kuihtuu kokokoon ja kaivosta tulee vain hiekkaa. Maaginen yksisarvisten suojelija ilmestyy Arthurille ja sanoo, että häntä koetellaan ja jos hän läpäisee testit, palautuu hedelmällisyys Camelotiin. Arthur läpäiseen yhden ja epäonnistuu yhdessä. Lopputestissä hän ja Merlin saa eteensä kaksi pikarillista viiniä, joista toinen on myrkytetty. Pidin kovasti jaksosta, koska mielestäni siinä olleet tapahtumat opettivat Arthurille sopivasti nöyryyttä.
***1/2


12. To Kill the King

Velho-Tauren omaa kiven, jolla pystyy valmistamaan kultaa. Hän sopii Gwenin seppä-isän kanssa, että seppä ei kerro heidän bisneksistään mitään ja Tauren maksaa siitä hyvästä ruhtinaalisesti. Seppä jää kuitenkin kiinni kaupanteosta ja joutuu tyrmään. Pakoyrityksensä jälkeen, seppä surmataan. Tauren haluaa palauttaa magian Camelotiin. Morgana on katkera Utherille, koska hän määräsi Gwenin isän teurastettavaksi. Morgana tekee sopimuksen Taurenin kanssa ja virittää Utherille ansan. Uther puhuu kuitenkin kauniisti kun he vierailevat Morganan isän haudalla ja Morgana muuttaa mielensä. Jaksossa on paljon draamaa juonitteluineen ja isän kuolemineen, mutta jotenkin se ei kuitenkaan sytyttänyt minua. Hirveätä sanoa, mutta johtunee Gweinin ja tämän isän epäkiinnostavista hahmoista, että tavallaan olin iloinen, että toinen heistä ainakin poistui.
**1/2


13. Le Morte d'Arthur

Osoittaa pientä mielikuvituksen köyhyyttä, jos jakso 12. on To Kill the King ja heti sen perään on jakso nimellä Arthurin kuolema...No onhan se ranskaksi. Jakso on nimestään huolimatta mielestäni kauden paras.
Arthuria puree vaarallinen monsteri, josta Morgana on varoittanut Arthuria, koska näki tapauksesta enneunen. Arthur on kuoleman kielissä, eikä pelastuskeinona ole enää mikään muu kuin matkaaminen ”Siunattujen saarelle”, jossa Niemueh tarjoaa Merlinille ”elämä kuppia”. Sääntönä on kuitenkin se, että jos jonkun elämä pelastetaan, jonkun toisen elämä uhrataan. Merlin lupaa antaa omansa. Kirous osuu kuitenkin Merlinin äitiin, eikä Merlin pidä tätä oikeudenmukaisena vaan aikoo lähteä taas Siunattujen saarelle kaupan tekoon. Gaius kuitenkin ehtii lähteä ensin, koska ei halua, että Merlin kuolee. Merlin lukee Gaiuksen jättämän koskettavan kirjeen ja lähtee tämän perään. Merlin ehtii nähdä kuinka Gaius lysähtää maahan Nimuehin seisoessa vieressä. Merlin ei hyväksy kuoleman ja elämän antamisen lakia vaan päättää haastaa koko systeemin ja leiskauttaa ukkosmyrkyllä Nimuehin tuhannen sirpaleiksi. Gaius virkoaa, Merlin iloitsee ja kausi päättyy.



****

Sarjassa on paljon toistoa. Kaikki ovat vuorotellen tavalla tai toisella pelastuksen tarpeessa. Camelotin maailma on kuitenkin mielestäni hyvin tehty ja uskottava fantastisena paikkana. Suurin osa jaksoista piti laadun tasaisena eikä tylsistymisen hetkiä tullut oikeastaan ollenkaan. Miinusta annan vain tiettyjen henkilöhahmojen huonosta valilkoimisesta sekä jaksojen lopussa olevista "tapahtuu seuraavassa jaksossa" -inserteistä.  Jos käsikirjoittajat hieman tsemppaavat, Gwen käy pari näyttelijäkurssia ja Gaius pysyy mukana, niin toista kautta on syytä odottaa innolla. Minulle se onkin tulossa maailmalta varmaankin jo ensi viikolla.
Koko kausi: ***

4 kommenttia:

  1. Minä myöhästyin lähdössä tämän sarjan suhteen, joten en ole sitä katsonut yhtä ainutta jaksoa. Siitäkin huolimatta, että aihepiiri kyllä kiinnostaa kovasti. Ehkäpä minäkin tilailen tuon DVD-boksin jossakin kohtaa...

    VastaaPoista
  2. Joo, voin suositella jos hieman kevyempi fantasia kiinnostaa. Ei ihan niin rankka kuin esmes Game of thrones. :)

    VastaaPoista
  3. Onks suomenkieliset tekstit?

    VastaaPoista
  4. Tossa Play:ltä tilaamassani boksissa oli vaan kuulovammaisille tarkoitetut enkkutekstit. :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.