sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 31. heinäkuuta 2012

Mr. Nobody (2009)

Before he was unable to make a choice because he didn't know what would happen. Now that he knows what will happen, he is unable to make a choice.

Katsoin Anttilasta ostamani paljon kehutun Mr. Nobody:n. Katsoin kahdesta DVD.stä sen ohjaajan version teatteriversion sijaan.

Viimeinen kuoleva mies, Mr. Nobody (Jared Leto), elää elämänsä viimeisiä päiviä vuodessa 2092. Journalisti on tullut haastattelemaan miestä haluten tietää tämän elämäntarinan. Journalistin hämmennykseksi mies kertoo elämästään ristiriitaisia versioita. Herra Nobodyn elämän käännekohtana tuntuu olleen hänen kohtaamansa mahdoton valinta; mennäkö eronneista vanhemmistaan äidin (Natasha Little) luokse asumaan vaiko jäädä isänsä (Rhys Ifans) luokse. Valinnan mahdottumuuden kautta noin 9 vuotiaan Nobodyn elämä jakautuu kahtia; toinen todellisuus kertoo siitä jos hän olisi jäänyt isänsä luokse ja toinen todellisuus jos hän olisi mennyt äitinsä matkaan. Nobody kertoo elämistään lähinnä rakkauksiensa kautta. Isänsä luona asuessaan hän tapaa mieleltään epävakaan, mutta niin ihanaisen Elisen. Todellisuus jakautuu vielä kahtia siltä osin, jos hän ei olisikaan sinnikkäästi jahdannut rakastamaansa Elisiä vaan olisikin tyytynyt aasialaiseen Jeaniin. Äitinsä luona hän taas tapaa elämänsä toisen rakkauden Annan.


Ööh..Jos en nyt ole niin innoissani kuin lukuisat arvostelijat, niin tekeekö se minusta vajakin. Ehkä.
Olihan se hyvin rakennettu elokuva, ei siinä mitään. Näyttelijät tiesivät mitä tekivät. Aivot saivat ruokaa miettiessään, että mitä tässä nyt tapahtuu ja mikä on totta ja mikä ei. Myös elokuvan filosofinen osuus täyttyi, koska kaikki valinnat ovat oikeita.

Silti täytyy sanoa, että minulta negaa elokuva saa omaan mieleeni liiasta hihhuttelusta. Klassisen musiikin sekä Mr. Sandman-kappaleen säestämänä poikkaloivat ihmiskohtalot ja rakastavaisten sänkykieriskelyt saivat minut irvistämään. Älkää perkele alleviivatko. Ei jaksa.

***

Ohjaaja: Jaco Van Dormael
Pääosissa:Jared Leto, Sarah Polley ja Diane Kruger
Kesto:141min
Valmistusmaa:Kanada, Belgia, Ranska, Saksa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.