sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Nightwatching (2007)

Lainasin kirjastosta Peter Greenawayn (Pillowbook, The Cook the Thief His Wife & Her Lover) elokuvan Yövartio (Nightwatching). Rehellisesti sanottuna lainasin elokuvan, koska sekoitin sen elokuvaan Night watch, jonka olen halunnut pitkään nähdä.

Yövartio elokuvaa kuitenkin ylistettiin dvd:n kannessa ja Peter Greenawaykin on niittänyt mainetta ohjaajana, joten päätin sen katsoa. Elokuvan nimi tulee hollantilaisen taidemaalari Rembrandtin samannimisestä maalauksesta. Elokuva onkin elämänkerrallinen ja se keskittyy tähän tauluun:


Elokuva avautuu kakofonisella jousimusiikilla, mikä rauhoittuu, eletään 1600-luvun barokkiaikaa. Elokuvan valaistus on tumma, kuin kynttilöiden valaisema. Värit sävyttyvät hyvin ruskeavoittoisina, lavastus on minimalistista ja kohtaukset ovat kuin liikkuvia maalauksia. Elokuva on hyvin näytelmänomainen, repliikit ovat kuin teatterissa lausuttuja ja monologit ovat usein kuin Hamletista repäistyjä. Huomasin, että ensimmäisen 15 minuutin aikana ajatukseni olivat jo lähteneet harhailemaan omille poluilleen. Elokuva on tylsä, hidastempoinen ja mielenkiinnoton silmälle.

Voin kuvitella, että jos on Rembrandtin taiteen sekä teatterin ystävä, niin laiskana sunnuntai-iltapäivänä tämä elokuva saattaa olla omiaan, juuri kenellekään muulle en voi tätä 2 ja puolituntista draamaa suositella.

Katsoin elokuvan loppuun vain koska pidän Rembrandtia näyttelevästä Martin Freemanista ja odotin kai jonkinlaista elokuvan paranemista loppua kohden.


Elokuva kertoo siis Rembrandtista, joka saa tehtäväkseen maalata taulun miliiseistä, hän rikkoi sotilasmaalausten perinteen antamalla hahmoille enemmän persoonallisuutta  - taulu on kuin "pysäytetty teatterihetki." Samalla hän rikastuu ja porvaristuu. Tapahtuu murha, jonka ratkaisusta Rembrandt asettelee vihjeitä tähän tauluunsa. Ajatuksellisesti tämä vaikutti minusta kiehtovalta, mutta ei se sitä ollut.

Elokuva voitti Venetsian elokuvajuhlilla Open prize -palkinnon, joten kai tämä joihinkin kolahtaa. Itse en vain päässyt elokuvaan sisään ja pidin sen katsomista lähinnä hukkaan heitettynä aikana.

*1/2

Ohjaaja: Peter Greenaway
Pääosissa: Martin Freeman, Emily Holmes ja Eva Birthistle
Kesto: 134min
Valmistusmaat: Hollanti, UK, Puola, Kanada ja Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.