sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Sherlock Holmes (2009)

Katsoin vanhemmiltani lainaaman "uuden" Sherlock Holmes -elokuvan. Kuulun niihin ihmisiin, joiden mielestä ainoa oikea tv-Sherlock on Jeremy Brett. Tämä elokuva ei muuttanut kantaani.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat "vanhaan" Englantiin. Sherlock (Robert Downey Jr.) ja hänen kumppaninsa Watson (Jude Law) ovat ottaneet tehtäväkseen napata okkultistisen sarjamurhaajan - Lord Blackwood:in (Mark Strong). Takaa-ajo päättyy Blackwoodin pidätykseen ja hirttoon, joka osoittautuukin feikkihirtoksi. Kissa ja hiiri leikki jatkuu...Sherlockin ja Watsonin yhteiseloa sekoittavat myös Mary (Kelly Reilly) - Watsonin kihlattu sekä Irene Adler (Rachel McAdams) - Sherlockin juonikas mielitietty.


Elokuvassa Sherlock on totuttua kovaotteisempi; hän taistelee ja rellestää nyrkkeilykehässä sekä kadulla. Taistelukohtaukset olivat mielestäni täysin typeriä, eivätkä sopineet Sherlock Holmesin hahmolle vaikka hän "laskikin" ennakkoon vastustajansa liikkeet deduktiivisella päättelyllä. En pidä Jude Law:sta ja tässäkin elokuvassa hän onnistui tekemään Watsonista yksiulotteisen jäykistelijän. Robert on ihan ok, joissain elokuvissa, mutta ei hän ainakaan Sherlock Holmesin kenkiin sopinut. Elokuva tuntui melkeinpä pyhäinhäväistykseltä, kuin Arthur Conan Doyle olisi raiskattu. Ei näin. Ilmeisesti elokuva oli kuitenkin kassamenestys, koska jatko-osa on jo tekeillään - valitettavasti. Elokuvassa Holmesilla ja Watsonilla on myös koira, joka on aina Holmesin toimesta jostain syystä "eloton". Kerran koira pieraisee. Koira on elokuvan typerä "comic relief".

Elokuvassa näkyy ohjaaja Guy Ritchien kädenjälki otosten hidastuksissa, nopeutuksissa sekä kertauksissa. Guy ei ole mielestäni saanut oikein mitään kelvollista aikaan sitten Snatch'in ja Puuta heinää ja muutama vesiperä -elokuvan jälkeen.

Halpaa raiskausta.

*

Ohjaaja: Guy Ritchie
Pääosissa: Robert Downey Jr., Jude Law ja Rachel McAdams
Kesto: 128min
Valmistusmaat: USA, Germany, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.