sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

The Karate Kid (2010)

Katsoin uuden Karate kidin tai Kung fu kidin ehkä paremminkin. Kuulun niihin jotka varttuivat katsellen Karate kidiä lähinnä ihqun Ralph Macchion takia...aah...Myöhemmin kun katsoin pätkät uudelleen olin järkyttynyt kuinka nuori poika oikein olikaan! Luulin myös jostain syystä pitkään, että elokuvan nimi on Karate kit?! no anyways...

Tästä "kung fu kidistä" ei minulla ollut hirveän suuret odotukset, koska harva klassikon muottiin tehty remake voi koskaan olla yhtä hyvä kuin alkuperäinen. Tässä oltiinkin hieman yritetty rikkoa muottia ja siirtää tapahtumat Japanin sijasta Kiinaan ja se karate kung fuun. Elokuvan pääosissa ovat Will Smithin poika Jaden Smith sekä Jackie Chan hänen opettajanaan eli  "Mr. Miyagina" .

Jackie Chan ja Jaden Smith
Juonikuvio menee jotakuinkin niin, että Jaden joutuu muuttamaan, koska hänen yksinhuoltaja äitinsä saa siirroon Kiinaan. Jaden vihaa olla uudessa koulussa, koska häntä kiusataan siellä. Hän tapaa kuitenkin kivan tytön josta tulee hänen kamunsa. Kiusaajat eivät jätä häntä rauhaan ja Jackie tulee tässä kuvioihin opettaen häntä kung fun saloihin samantapaisen arkisilla opetusmenetelmillä kuin alkuperäinenkin mr Miyagi autonvahauksella tai aidan maalamisella...wax on, wax off....jne...

Mielestäni elokuva alkoi hieman turhan hitaasti muutto valmisteluineen ja  kielen opetteluineen. Ymmärrän että elokuva piti pohjustaa jotenkin, mutta se antoi elokuvasta tylsän alkuvaikutelman.  Kuitenkin alun jähmeyden jälkeen elokuvaa oli ihan miellyttävä katsoa. Jotenkin Jadeninkin näyttelytaito parani, eikä hänen olemuksensa enää häirinnyt kuten alussa. Hänessä oli jopa tietynlaista luontaista komiikkaa kuin isässäänkin vaikka en mikään Will Smith fani olekaan.

Jackie teki ihan kivan roolin opettajana, mutta oli mielestäni hieman turhan vakava ja yksiulotteinen. Alkuperäisellä mr Miyagilla kun oli kuitenkin aina pientä pilkettä silmäkulmassa. Ehkäpä heti alusta asti haluttiin sanoa, että nyt ei ole kyseessä mr Miyagi vaan ihan eri ihminen (mr Han) vaikka hänkin talonmies. Erotusta haluttiin ehkä osoittaa myös kohtauksessa missä Jackie pyydysti kärpästä syömäpuikoilla. Kärpäsen istuutuessa seinälle hän ei kuitenkaan poiminut sitä syömäpuikoilla (kuten mr Miyagi) vaan läiskäisi kärpäslätkällä.

Elokuvan parasta antia oli mielestäni pienen herran selvitymistarina uudessa paikassa kiusaajien vainoamana. Valitettavan moni varmaan pystyy samaistumaan tilanteeseen. Mielestäni oli myös hyvä, että hän ei tullut Kiinaan minään ihmelapsena vaan esimerkiksi puistossa kun hän kohtasi kiusaajansa ensimmäistä kertaa, sai hän kunnolla turpaansa. Puistossa hän myös haastoi vanhuksen pingisotteluun ja siinäkin hän sai (henkisesti) turpaansa. Kung fukaan ei tullut luontaisesti vaan hänen täytyi opetella sitä kovalla työllä, harva meistä on kuitenkaan niin sanotusti seppä jo syntyessään.

Yllättätyin positiivisesti.

***

Ohjaaja: Harald Zwart (Vaaleanpunainen pantteri 2, Valomerkin jälkeen)
Pääosissa: Jackie Chan, Jaden Smith ja Taraji P. Henson
Kesto: 140min
Valmistusmaat: USA, Kiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.