sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

The King's Speech (2010)

Kävin katsomassa elokuvateatterissa parhaan ohjauksen Oscarin saaneen Tom Hooperin ohjaaman parhaan elokuvan Oscarin saaneen Kuninkaan puheen. Odotukseni olivat siis korkealla. Pääosasta Oscarin saanut Colin Firth esittää elokuvassa vastentahtoisesti kuninkaaksi joutuvaa kuninkaallista jolla on puhevika.

Elokuvan juoni on itseasissa hyvin yksinkertainen. Kuningas  George IV:llä  on  siis puhevika ja hänen vaimonsa kuningatar Elizabeth eli Helena Bonham Carter (sivuosa Oscar -ehdokas) löytää hänelle erikoisia, mutta toimivia metodeja käyttävän puheopettajan, Lionel Loguen eli Geoffrey Rushin (myöskin sivuosa Oscar -ehdokas).

Kuvassa kuningas ja hänen opettajansa tämän kotivastaanotolla.

Olen aina pitänyt Colin Firthistä vaikka hänen aikaisemmat roolinsa ovatkin olleet miltei kaikki samasta muotista veistettyjä - rakkaustarinan pääosamies. Kuten hän on ikimuistoisen etäisenä, mutta niin kunnollisena ja rakastettavana Mr. Darcyna tai Bridget Jonesista diggailevana Mark Darcyna.
Mielestäni Colin oli erittäin hyvä Kuninkaan puheessa ja sai ansaitusti Oscarinsa. Elokuva kun miltei tukeutuu kokonaan tämän miehen roolisuoritukseen. Hänen änkytyksensä ei tuntunut epäuskottavalta vaan heti alusta asti tuntui kuin hänellä olisi oikeastikin jotain puheongelmia. Helena oli ihan ok huolissaan olevana vaimona, mutta en nyt ehkä olisi Oscar-ehdokkuutta hänelle tarjonnut. Geoffrey puolestaan oli vallan mainio, ilman häntä elokuvasta olisi puuttunut koko sielu ja huumori, minkä avulla sen jaksoi katsoa.

Elokuva oli 2 tuntia pitkä ja tuntui paikoin hidastempoiselta vaikka näyttelijöitä olikin  ilo seurata. Osasyynä tuskailuun saattoi olla myös jatkuvat lähikuvat ja kamerakulmat alhaalta ylöspäin. Koska istuimme minun varausmokani takia niin lähellä valkokangasta tuntui että hahmot miltei hyppäävät syliin.

Hyvä elokuva, mutta ei se kuitenkaan tehnyt niin suurta vaikutusta kuin olisin toivonut. Unohdin elokuvan miltei samantien kun olin salista poistunut. Ehkä elokuvan päälle nousi hieman liian raskas ennakko-odotusten lasti kun se palkittiin niin runsaasti.

***1/2

Ohjaus: Tom Hooper (John Adams mini-sarja)
Pääosissa: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter
Kesto: 118min
Valmistusmaa: UK, Australia, USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.