sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 28. heinäkuuta 2012

The Social Network (2010)

Kävin tänään katsomassa Oscar-gaalan ennakkosuosikin parhaaksi elokuvaksi - The Social Networkin. Tuttavallisemmin sen "Facebook-elokuvan". Odotukseni eivät olleet kovinkaan korkeat huolimatta siitä, että elokuvan oli ohjannut David Fincher, mies Fight clubin ja Seiskan takana, (mutta myös Panic roomin). Henkilökohtainen suosikkini kuitenkin. Jotenkin ajatus elokuvasta, jonka juoni pyörii Facebookin ympärillä ei vaikuttanut kovinkaan kiinnostavalta. Olin oikeassa ja väärässä.
Toisin kuin aikaisemmin arvostelemani Hatchi, tämä elokuva alkoi nopealla temmolla. Aloituskohtauksessa Facebookin perustaja Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) istuu oluella tyttöystävänsä (kohta entisen) kanssa. Dialogi on vilkasta ja hengästyttävää. Elokuva antaa olettaa heti alusta asti, että kannattaa pysyä valppaana, jos haluaa pysyä mukana kärryillä.

Elokuva keksittyy siihen miten Facebook sai alkunsa ja siihen liittyviin omistusoikeus sotkuihin. Muistaakseni luin jostain, että elokuva sekoittaa faktaa ja fiktiota (niin kuin useimmat tositapahtumiin perustuvat elokuvat). Elokuva jää kuitenkin elämään, enkä voi olla ajattelematta, että ehkä juuri noin asiat ovat tapahtuneet. Mielestäni kuitenkin elokuvan juoni ei varasta elokuvan pääosaa vaan mielenkiintoiset henkilöhahmot, nokkelat dialogit ja koomiset kohtaukset, jotka antavat puisevaan juoneen tarvittavaa mielenkiintoa.

Esimerkkinä kohtaus missä Zuckerberg on juuri saanut hieman mainetta Facebookillaan ja istuu Bill Gatesin luennolla, minkä jälkeen häntä puhuttelee tietojenkäsittelytieteiden opiskelija, joka kehuu häntä sanoen, että oli varma, että luennoitsija katsoi Zuckerbergia sanoessaan seuraavan Bill Gatesin istuvan hänen luennollaan. Zuckerberg siihen, että niin hänhän oli Bill Gates. Mies siihen shit, that makes sense ja jää nolona seisomaan kavereidensa kanssa Zuckerbergin kävellessä pois päin. Taustalle jääneen miehen kaverit sättivät tätä, että vähänkö noloa, etkö tunnistanut sen olleen Bill Gates? Mies valittelee piilolinssiensa unohtumista kotiin.


 Elokuvassa on myös Karate Kid viittaus. Eikä Karate Kid viittaus voi olla koskaan huono asia.
Jesse Eisenberg oli mielestäni hyvä valinta Zuckerbergiksi, hän on uskottava nörttinä, jolla on kieroutunut tunne elämä. Joskus mieleen tuli hieman Dustin Hoffmanin Sademies. Jostain syystä loppua kohden hahmo tuntui jo hieman puuduttavan aneemiselta, olisi tehnyt mieli ravistaa tätä välittämään edes jostain, näyttämään edes jotain tunnetta. Se oli varmaan tarkoituksenakin. Tarinan alussa tämän tyttöystävä, joka jättää hänet sanookin hänelle, että:

You are probably going to be a very successful computer person. But you're going to go through life thinking that girls don't like you because you're a nerd. And I want you to know, from the bottom of my heart, that that won't be true. It'll be because you're an asshole.

Tarina myös päättyy tähän exään, Markin klikatessa hänet ystäväkseen Facebookissa. Ehkä hän oli ainut asia josta Mark loppupeleissä edes välitti vähän? Pettihän hän ainoan ystävänsäkin ja alkuperäisen yhtiökumppaninsa Eduardo Saverin (Andrew Garfield). Tosin tarinan oikeallisuus on hämärä. Lopullista totuutta ei varmaankaan tiedä kukaan muu kuin Mark itse. Elokuvassa tuodaankin esille totuuden suhteellisuus. Tarina kerrotaan "flashbackien" muodossa lakimiesten kanssa kanteita läpi käyden, se on siis kerrottu tavallaan hänelle vihaisten ihmisten toimesta. Mark sanookin elokuvan lopussa toiselle asianajajalleen, että ei ole oikeasti paha ihminen, johon nainen vastaa, että tietää kertomusten olevan suurimmaksi osaksi liioittelua ja valheita.

Täytyy vielä tuoda esiin iloinen yllätys eli Justin Timberlake. En ole todellakaan mikään fani, mutta tähän elokuvaan Napsterin luojana hän sopi kuin valettu - sliipattuna ja kierona bisnesihmisenä.
Elokuvassa toimi siis dialogi, roolihahmot ja musiikkikin (Trent "NIN" Reznorin score)....mutta...
Ehkä elokuva kuitenkin jollain tavalla kompuroi omassa nokkeluudessaan. Tai ehkä kaipaan lisä sulattelua. Tällä hetkellä kuitenkin elokuva tuntui hieman liian hengastyttävältä matkalta, paikoin sekavalta ja ehkä jopa liian pitkältä. Loppua kohden elokuva hieman raahasi, eikä jaksanut pitää yllä alun tempoa. Hauska matka, mutta tuskin jään asiaa paljon pohtimaan, paitsi ehkä kirjautuessani Facebookkiin.

***1/2     


             







Ohjaaja: David Fincher
Pääosissa: Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Andrew Garfield
Kesto: 2h
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.