sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

The Women (2008)

Tänään oli hyvä päivä tyhjentää digiboksia elokuvarallin muodossa.

Naiset (The Women) kertoo neljästä ystävättärestä ja heidän elämistään. Tarinan keskiössä on Meg Ryanin näyttelemä Mary Haynes, jolle selviää juoruilevan manikyristin kautta, että hänen miehensä on pettänyt häntä hajuvesimyyjän kanssa (Eva Mendes). Maryn paras ystävä (Annette Bening) on naisten lehden päätoimittaja  ja toisarvoisiksi ystäviksi jäävät raskaana oleva Will&Grace -sarjasta tuttu Debra Messing ja pessimistinen Jada Pinkett Smith.


Elokuva alkoi jo heti alleviivaavan "naiselokuvamaisesti". Nainen astelee kauppaan ja näkee ostokset terminaattorimaisen laskelmoivasti. Koska jos kyseessä on naistenelokuva, niin tottakai pääosassa on shoppailu, koska KAIKKI naiset rakastavat shoppailua. Minä en! Minä vihaan vaatteiden ostoa!

Naiset oli myös lokeroitu kauniisti ja heille oli annettu oma karsinansa missä käyskennellä. Debran hahmo oli äiti. Hänellä oli useita lapsia ja hän oli taas raskaana, koska halusi pojan. Hänen persoonallisuutensa oli siis olla elokuvassa lapsentekokone. Bening oli puolestaan elokuvan uraohjus, jolla ei ollut omia lapsia, joka ei ollut koskaan lapsia halunnutkaan ja jota lapset jopa vihasivat. Hän oli siis elokuvan uranainen. Jada oli puolestaan ehkä elokuvan pienimmässä roolissa. Hän edusti elokuvan mustaa- SEKÄ lesbonaista.

Pääosissa oleva Meg oli aina ollut se hyvä vaimo ja kiltti tyttö, joka on aina halunnut tehdä kaiken oikein, mutta silti tämän mies meni ja petti. Siitä tulemmekin naistyyppiin huora, jota Eva Mendes sai kunnian edustaa. Joten naisen perinteiset roolit; äiti, huora ja vaimo sai seurakseen myös modernimmat; lesbon ja uraohjuksen. Onko silti mitään muuttunut? Näinä "tasa-arvon aikoina" vielä tehdään tällaisia elokuvia, missä halutaan laittaa naiset omiin lesteihinsä niin, että heitä olisi helpompi ymmärtää ja näin käsitellä.

En edes ole mikään telaketjufeministi, minua vaan ärsyttää tämänkaltaiset elokuvat suunnattomasti. Tuo elokuvan nimi - Naiset - viittasi mielestäni ylimielisesti siihen, että nyt tämän elokuvan kautta tuli kaikki maailman naiset käsiteltyä, että tämmösiähän me nyt ollaankin.

No, ehkä otin tämän elokuvan nyt hieman liian vakavasti. Tässä varmaan pyrittiinkin jonkinlaiseen stereotypiomiseen. Ääh! Kai joku siitä nautti viihdehömppänä. Minua elokuva kuitenkin enimmäkseen vaan ärsytti. Annan toisen tähden kuitenkin Debran näyttelemästä synnytyksestä. En ole varmaan missään elokuvassa nähnyt niin "aidon näköistä" synnytystä (en ole kyllä synnyttänyt, että en voi olla varma). Tai siis lähinnä aidon näköistä ponnistushuutoa. Hän ei pelännyt näyttää rumalta, mikä oli minusta parasta.

**

Ohjaaja: Diane English (esikoisohjaus)
Pääosissa: Meg Ryan, Eva Mendes ja Annette Bening
Kesto: 114 min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.