sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 2. elokuuta 2012

127 Hours (2010)

Katsoin viime vuoden Oscar gaalassa peräti kuusi ehdokkuutta saaneen 127 tuntia (127 Hours). Elokuva perustuu Aron Ralstonin kokemuksiin.

Aron Ralston (James Franco) on urheilua ja varsinkin kiipeily rakastava extremisti. Aron omaa positiivisen mielenlaadun ja sosiaalisen luonteen. Utahin kanjoneissa vaeltaessaan tapaa hän eksyneen tyttökaksikon (Amber Tamblyn ja Kate Mara), joille näyttää oikean suunnan ja hieman enemmänkin. Tytöistä erottuaan jatkaa Aron vaellustaan. Matka kuitenkin tyssää suhteellisen nopeasti hänen tippuessa kuiluun, niin että tämän käsi jää kivemurikan ja kuilun seinän loukkoon. Keskellä ei mitään syvällä Utahin kanjonissa, joutuu Aron kamppailemaan elämästään viiden päivän tai 127 tunnin ajan. Aron miettii selviytymiskeinoja ja käy samalla läpi elämänsä hyviä kuin huonojakin hetkiä. Aron kuvaa mietteitään vanhempiansa varten videokameralleen.


 *Spoiler Alert*

Pidän yleensä elokuvista joissa on vain yksi keskushenkilö ja paikkakin pysyy suht samana. Tämä elokuva ei ollut poikkeus. Ohjaajana toiminut Danny Boile onnistui pitämään eloonjäämiskamppailun mielenkiintoisena sen alusta loppuun asti. James Franco ansaitsi Oscar-ehdokkuuden miespääosasta, ilman hänen onnistunutta panosta olisi elokuva ollut kamalaa katsottavaa. Boylen musiikkivalinnat siiivittivät hyvin Aronin mielikuvitusmatkoja.

En tiedä kuinka tarkkaa elokuva jäljitteli Aronin kokemuksia, mutta näin kotikatsomossa tuntui siltä että "noin minäkin tekisin" tai "tuntisin", kuten alun epäskoiset huudahdukset tai myöhemmin tapahtuneet kiven anelut. Kun Aronin vesivarasto alkoi hiipua, alkoi hän kuvitella television lukuisia limumainoksia. Tämänkin pystyy niin hyvin ymmärtämään; kun itsellä on jano potenssiin 100. Viimeisten päivien vainoharhaisuus, mielikuvitus Scooby Doon nauru ja kuoleman lähestyminen välittyivät myös - creepy!

Elokuvaa oli kuitenkin sinällään helppo katsoa kun tiesi, että 127 tunnin päästä Aron pääsee pois. Tiesin myös sen, että hän tulee katkaisemaan kätensä. Elokuvan loppupuolella tapahtunut käden katkaisu olikin sellainen kohtaus, joka minun täytyi katsoa inhosta irvistäen. Välillä oli jopa pakko kääntää pää, enkä edes ole erityisen herkkä elokuvien gore bitseille.

Ei voi muuta sanoa kuin, että Aron on ollut aikasta sitkeä sissi. Itse olisin varmasti pyörtynyt omaa kättä leikatessani tai seonnut pimeässä kuilussa. 

***1/2

Ohjaaja: Danny Boile
Pääosissa: James Franco
Kesto: 94min
Valmistusmaa: USA, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.