sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. elokuuta 2012

313/1001 High Society (1956)


Vuonna 1940 tehtiin klassikko-elokuva The Philadelphia story, joka käännettiin suomeksi Skandaalihäät. Vuonna 1956 tehtiin kyseisestä elokuvasta uudelleenfilmatisointi High society, joka käännettiin suomeksi Skandaalihäät.

Bing Crosby näyttelee ylemmän luokan C.K Dexter-Havenia, joka on ollut naimisissa Grace Kellyn näyttelemän Tracy Lordin kanssa. Nyt Tracy on kuitenkin menossa uudelleen naimisiin alemman luokan Georgen (John Lund) kanssa. George on hirveä jäykistelijä kun taas C.K:ssa olisi kasapäin luonnetta.

Häitä tullaan raportoimaan Vakooja nimisestä lehdestä. Lehden kuvaajana toimii Liz Imbrie (Celeste Holm) ja kirjoittajana Mike Connor (Frank Sinatra). Häitä edeltävänä päivänä Tracy hommaa itsensä niin huppeliin, että pusuttelee hieman Connorin kanssa. Tunteet eivät ole myöskään kuolleet C.K:n osalta. George olisi kuitenkin kaikkein järkevin ratkaisu. Kuka pääsee vihille, jos kukaan?

Elokuva on musikaali ja siinä esiintyy myös Louis Armstrong.

Bing Crosby, Grace Kelly ja Frank Sinatra
 
Täytyy myöntää, että luulin että alan katsomaan sitä alkuperäistä Skandaalihäätä, mutta kun näkymä aukesi värikuvana, niin epäilykset heräsivät. Elokuvaa katsoessa tuli mieleen, että tehdäänköhän kohta The Artistin vanavedessä jonkinlainen "kunnianosoitus elokuva" vanhoille musikaaleille. Ainoa ongelma on vain siinä, että Frank Sinatran kaltaisia laulaja-näyttelijöitä ei ole nykyään hirveästi tarjolla. Vaikka elokuvassa olikin nyt musikaali näkökulma, niin oli uudelleenfilmatisointi mielestäni aivan tarpeeton. Alkuperäinen Skandaalihäät on paljon toimivampi ja hauskempi.

C.K:ta näytellyt Bing Crosby oli mielestäni väritön ja tylsä, samoin kuin George, mutta se olikin hänen roolinsa. Grace Kelly oli mainio, samoin kuin Frank Sinatrakin. Grace ei kuitenkaan pärjännyt esikuvalleen Katharine Hepburnille, miksi edes yrittää?

En tiedä miksi kiinnitin asiaan huomiota, mutta mielestäni oli mielenkiintoista, että auton ajelua kuvattiin perinteisen takaikkuna trikkuvan lisäksi ulkoapäin, kun Grace oikeasti ajoi kyseistä autoa. Milloinkahan näin tehtiin ensimmäisen kerran elokuvassa?

Elokuva löytyi yllätyksekseni kirjasta "1001 movies you must see before you die". Tämän elokuvan ei mielestäni olisi sieltä pitänyt löytyä. Ilmeisesti High society oli kuitenkin viimeinen elokuva minkä Grace Kelly teki ennen kuin aviotui Monacon prinssin kanssa; Gracen luustolla, miksi tyytyä vähempään.

Elokuva on ihan viihdyttävä, mutta tarpeettomuudessaan turhauttava.

**1/2

Ohjaaja: Charles Walters
Pääosissa: Bing Crosby, Grace Kelly ja Frank Sinatra
Kesto: 111min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.