sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 2. elokuuta 2012

798/1001 When Harry met Sally ...(1989)

Ja Bill Crystal -elokuvien arvostelu jatkuu, kuten uhattu.

Katsoin taas televisiosta tulleen Kun Harry tapasi Sallyn (When Harry met Sally). En tiedä onko maanpäällä yhtään täysi-ikäistä naista, joka ei olisi vielä elokuvaa nähnyt.

Elokuvan päähenkilöt Harry (Billy Crystal) ja Sally (Meg Ryan) tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa yliopisto-opiskelijaikäisinä. Sally ja Harry päättävät säästää bensakuluissa ja menevät samalla autolla läheisiin päämääriinsä. Automatkalla käydään keskustelua muun muassa siitä, kuinka Harryn mielestä viehättävä nainen ja mies eivät voi olla koskaan ystäviä, koska seksi tulee aina tielle. Harry ja Sally eroavat ja tapaavat toisensa uudelleen noin 10 vuoden kuluttua, kun Sally on 26-vuotias. Sally ja Harry törmäävät ensin lentokentällä ja myöhemmin samassa lentokoneessa. Sally seurustelee ja Harry on menossa naimisiin. Harry haluaa kahville Sallyn kanssa, koska hänen mielestään mies ja nainen voivat olla ystäviä, jos molemmat ovat vakiintuneissa suhteissa. Sally ei kuitenkaan lämpene ja pari eroaa taas. Aikaa kuluu ja Sally on reilu kolmekymppinen. Sally on juuri eronnut poikaystävästään ja Harry on eronnut vaimostaan. Päähenkilöt kohtaavat kirjakaupassa, missä Sally on ystävänsä (Carrie Fisher) kanssa.

Harry ja Sally ovat elämässään siinä pisteessä, että päätyvät ystäviksi. Pari viettää aikaa ja keskustelee sekä Meg näyttelee kuuluisan feikki-orgasminsa. Ystävyys on rattoisaa aina siihen asti kunnes se seksi tulee kuvioihin.

All men are bastards!

Elokuva on tempoltaan mukavan soljuva. Aika menee nopeasti seuratessa pääosaparin dialogia ja tiuhaan vaihtuvia maisemia. Elokuvassa on myös mielenkiintoinen rakenne, kun aika kulkee suurina harppauksina. Billyn ja Megin kemiat kohtaavat ja komiikan taidon omaava pääosapari tuntuu sopivan toisilleen täydellisesti. Elokuva ei sorru liikaimelyyteen Harryn roolin ollessa niin karskin rehellinen. Myös parin ystävät, Carrie Fisher ja Bruno Kirby, tasoittavat romanttista kerrontaa. Sally ja Harry kun pääsevät tuulettamaan heille todellisia tunteitaan.

Kaiken kaikkiaan toimiva romanttinen komedia.

***

Ohjaaja: Rob Reiner (Spinal Tap)
Pääosissa: Billy Crystal, Meg Ryan ja Carrie Fisher
Kesto: 96min
Valmistusmaa: USA

4 kommenttia:

  1. Tuo kyseinen kohtaus, kuten kaikki maailman hienoimmat kohtaukset ja lausahdukset elokuvissa, oli tavallaan improvisoitu. Sitä ei ollut käsikirjoituksessa ja Billy Crystal, joka oli jo siinä vaiheessa tunnettu stand-up -koomikko, käveli ohjaaja Rob Reinerille, että minulla on idea. Siitä "ideasta" muodostui yksi kuuluisimmista kohtauksista koko maailmassa.

    VastaaPoista
  2. Joo, muistelen nähneeni jossain elokuvagenredokkarissa tuon. Aikasta hyvin ideoitu! :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.