sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. elokuuta 2012

Iron Sky (2012)

Kävin katsomassa ristiriitaisen vastaanoton saaneen ja suomalaisista aivoista lähteneen Iron Skyn. Elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola on myös jo kulttielokuvaksi muodostuneen Star Wreck: In the prikinning -elokuvan takana. Katsoin imdb:sta, että Vuorensolan ensimmäinen lyhäri oli nimeltään niinkin värikäs kuin Norjalainen huora. Näitä kahta aikaisempaa "Vuorensolaa" en ole nähnyt.

Täytyy ensinnäkin nostaa kunnioituksen hattua, että pojat ja tytöt ovat onnistuneet tekemään näinkin tasokkaan elokuvan 7 miljoonan budjetillaan. Scifi-elokuvan budjetiksi se on kuitenkin aika vähän. Okei, Plan 9 from outer spacen budjetti oli vain $60.000, mutta siltä se näyttikin. Jotenkin huomaa tämän negatiivisen suomalaisen mentaliteetin kun on lukenut ammattilaisten tekemiä arvosteluita elokuvasta. Muistaakseni iltalehdessä olleessa jutussa arvosteltiin elokuvan englanninkieltä. En tiedä oliko se nyt hirveän tärkeää elokuvan kannalta, että lausuttiinko sanat täydellisesti, mutta minua kieli ei ainakaan häirinnyt yhtään. Iron Sky on kuitenkin loistava esimerkki siitä, että kuka tahansa voi tehdä elokuvan kansainvälisille markkinoille, jos löytyy vähän skilssejä sekä saakelisti intohimoa.
 
Eletään vuotta 2018, kun Yhdysvaltojen naispuolinen presidentti (Stephanie Paul) on päättänyt lähettää mustaihoisen miehen, James Washingtonin (Christopher Kirby), kuuhun vaalikampanjakseen. Kuuhun päästyään astronautit huomaavat, että paikkaa asuttaa natsit. Käy ilmi, että vuonna 1945 natsit pakenivatkin kuuhun.

Kuun führerina toimii Wolfgang Kortzfleisch (Udo Kier), jonka paikalle halajaisi hänen kakkosmiehensä Klaus Adler (Götz Otto). Klaus Adler on valinnut  puolisoksensa kauniin natsittaren Renate Richterin (Julia Dietze). Pariskunnan auvo olisi muuten täydellistä, mutta vangittu astronautti James Washington sekoittaa Renaten pään. Natsit huomaavat, että astronauttien mukana tuoma kännykkä sopii hyvin avaruusaseman voimanlähteeksi ja päättävätkin mennä maahan hakemaan niitä lisää.

Maassa Adler kohtaa vertaisensa presidentin kampanjapäällikön Vivian Wagnerin (Peta Sergeant), joka päätyykin johtamaan Yhdysvaltojen sotaa kuunatseja  vastaan. Presidentti on tästä innoissaan, koska kaikki sota-ajan presidentit ovat valittu toiselle kaudelle.
 
  
Mielestäni elokuva näytti hyvälle. Varmastikin se olisi näyttänyt vieläkin paremmalta, jos budjettiin olisi lisätty muutama miljoona lisää, mutta mielestäni uskottavasti luotu maailma joka tapauksessa. Näyttelijät olivat yllättävän hyviä. Mielestäni tummaihoisen miehen roolia esittänyt Kirby oli aivan hillitön. Ilman hänen panostaan elokuva olisi jäänyt paljosta paitsi. Natsijohtajat olivat myös asiallisen pelottavia ja aika hienoa saada sellainen näyttelijä mukaan kuin Udo Kier! Iron Skyssa oli myös mukavasti erilaisia rooleja naisille. Naispresidentti oli kuin Sarah Palin ja Kampanjapäällikkö oli kuin shebitch from hell ja Renate oli söpö ja sopivan sinislmäinen natsittareksi, joka ei oikein edes tiedä mitä ideologiaa ajaa.

Koin, että elokuvan ensimmäinen puolikas oli mielenkiintoisempi ja tiivimpi paketti kuin sen loppuosa, mutta ei mielenkiintoni kuitenkaan herpaantunut missään vaiheessa. Elokuvassa oli joitain hauskoja populaarikulttuuriviitteitä ja Suomi-vitsi.

Kaiken kaikkiaan "hauska ja erilainen", kuten joku norjalainen imdb-kommentoja oli arvostelunsa otsikoinut.

****
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ohjaaja: Timo Vuorensola (Norjalainen huora)
Pääosissa: Julia Dietze, Udo Kier ja Kym Jackson
Kesto: 93min
Valmistusmaa: Suomi, Saksa ja Australia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.