sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. elokuuta 2012

My Beautiful Laundrette (1985)

En edes muistanut varanneeni kirjastosta tätä Poikien pesulaa (My Beautiful Laundrette), mutta varmaankin sen Daniel Day-Lewisin takia tein.

Pakistanilaissyntyinen Omar (Gordon Warnecke) asuu rasistisessa Englannissa lama-aikana. Omar on päättänyt, että ei anna fasistien lannistaa itseään vaan aikoo tienata paljon rahaa. Työpaikan hän saa isänsä avustuksella setänsä (Saeed Jaffrey) pesulasta. Pesulassa on kuitenkin sen verran levotonta, että Omar päättä palkata uusnatsipiireissä pyörivän vanhan ystävänsä Johnnyn (Daniel Day-Lewis) tekemään työtä hänelle. Johnny osoittautuu enemmäksi kuin vain vanhaksi ystäväksi - rakastajaksi.

Omarin yrittäessä laajentaa pesulabisnestään on hänen alkoholisoitunut isänsä huolissaan että hän ei menekään enää opiskelemaan.
 


Elokuvassa oli mielenkiintoisen realistinen ote. Pesula tuntui toden totta aidolta kämäpesulalta. Ihmisetkin tuntuivat aidoilta eikä pakistanilaisista oltu tehty mitään pyhimyksiä vaan tavallisia ihmisiä vikoineen. Vaikka elokuvassa olikin hento rasisminvastainen sanoma, niin mitään ei alleviivattu tai saarnattu. Ketään ei myöskään syytetty. Poikien homoudesta ei tehty mitään isoa juttua, he nyt vain sattuivat tykkäämään toisistaan - siitä pidin erityisen paljon! Ei ollut mitään kaapista ulostulemis -kohtausta tai edes rakastumiskohtausta. Nämä pojat olivat jo hommaileet silloin nuoruudessaan. Ja Daniel oli niin ihq:n nuori <3

Elokuvassa oli outo välimusa, sellainen koominen pesukoneen pulputus. En ole ihan varma mitä mieltä olin siitä, mutta muuten elokuva oli oikein mainio.

***1/2

Ohjaaja: Stephen Frears (Valheet ja viettelijät)
Pääosissa: Saeed Jaffrey, Roshan Seth ja Daniel Day-Lewis
Kesto: 97min
Valmistusmaa: UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.