sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 2. elokuuta 2012

RoboCop (1987)

Tulevaisuuden Dertroit; rikollisuus jyllää ja poliisilaitosta pyörittää suuryhtiö. Yhtiön kakkospomo Dick Jones (Ronny Cox) on kehitellyt robotin, jonka avulla rikollisuus saataisiin kuriin. Valitettavasti robotin esittely menee kuitenkin pahasti pieleen kun tämä ampuu erään kokouksessa olleen. Dickin epäonnistumisessa tilaisuutensa nähnyt, Jonesin alainen, nälkäinen Bob Morton (Miquel Ferrar) esittelee yhtiön johtajalle ideansa Robocop:ista.

Murphy niminen poliisi on juuri siirretty Detroitin poliisiin ja lähtee ensimmäiselle keikalleen uuden partnerinsa Anne Lewisin (Nancy Allen) kanssa. Keikka menee siinä määrin pieleen, että Murphystä tehdään reikäjuustoa Dick Jonesin operoiman rikollislauman toimesta. Murphy päätyy Robocopin prototyypiksi, koska on käytännössä kuollut. Hänen muistinsa tyhjennetään ja ohjelma asennetaan. Robocop tuntuu toimivan paremmin kuin hyvin ja rikollisuus vähenee. Dick Jones ei ole kuitenkaan tyytyväinen pikkupyrkyri Mortonin toimivaan koneeseen vaan haluaa tuhota niin Mortonin kuin tämän robotinkin.

Robocop ei puolestaan olekaan niin toimiva kuin kaikki ovat luulleet, hän nimittäin saa vähitellen muistinsa takaisin. Robocop muistaa murhaajansa ja ennen kaikkea itsensä.


 "Nice shootin son. What's your name?"
"Murphy."

Robocop on niitä elokuvia jotka on tullut katsottua nauhan kulumiseen asti. Tarina korruptoituneista yhtiön miehistä ja kunnollisen, perheellisen ja hyvän poliisin joutuminen täysin  syyttömänä yhtiön koekaniiniksi onnistuu koskettamaan jokaisella katselukerralla. Kun tarina on hyvä ja näyttelijät osaavat hommansa, ei 2000-luvun tekniikkaa jää kaipaamaan. Siinä missä monet nykypäivän elokuvat epäonnistuvat keskittyessä kiiltävään pintaan, onnistuu Robocop välittämään miehen metallisen pinnan alta. Robocopin inhimillisyyteen heijastettuna, tuntuvat yhtiön miehet saatanan ruumillistumilta; Rahaa, satunnaista seksiä ja kokaiinia kuluttavilta 80-luvun materialisteilta. Elokuvassa onkin hyviä pahisnäyttelijöitä; Miquel Ferrar, Ronny Cox ja 70's Shown isänä nykyään tunnettu Kurtwood Smith.

Mielestäni elokuvassa on virkistävää myös se, että Murphy ja tämän uusi naispartneri hyväksyvät toisensa sen samantien. Ei siis mitään normaalia parin inhoamis -kuviota vaan välitön yhteys. Parin välillä onkin ruudun taaksekin yltävä toimiva kemia. Ja kerrankin se elokuvan mies ja elokuvan nainen eivät rakastu toisiinsa. Tällaista ystävyyttä harvemmin elokuvissa näkee.

RoboCop is da shit.

****

Ohjaaja: Paul Verhoven (Black Book, Showgirls)
Pääosissa: Peter Weller, Nancy Allen ja Dan O'Herlihy
Kesto: 102min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.