sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 31. elokuuta 2012

Speed (1994)

Katsastin televisiosta tulleen Speed - kuoleman kyydissä (Speed). Tämä kuuluu niihin elokuviin, jotka tuli silloin teini-ikäisenä katsottua uudestaan ja uudestaan kun se Keanu oli niin ihastuttava.

Jack Traven (Keanu Reeves) on poliisi ja tämän parina toimii pommeihin erikoistunut Harold Temple (Jeff Bridges). Poliiseja vainoaa rikollinen Howard Payne  (Dennis Hopper), joka haluaa rahaa panttivangeilla. Jack ja Harold onnistuvat kuitenkin pelastamaan panttivangit eikä rikollinen saa penniäkään. Howard ottaa tämän henkilökohtaisesti ja päättääkin piinata Jackia laittamalla bussiin pommin, joka laukeaa jos sen nopeus laskee alle 50.

Bussi on täynnä erilaista väkeä, mutta kun kuski saa vahinkolaukauksen olkapäähänsä hätääntyneeltä matkustajalta ottaa säpsäkkä Annie Porter (Sandra Bullock) bussin ohjat. Jack ei kuitenkaan aijo jättää kulkuneuvoa oman onnensa nojaan vaan auttaa panttivankeja kaikilla mahdollisilla tavoilla.


Katsoin juuri äskettäin Myytinmurtaja-jakson, jossa he testasivat olisiko Speed-elokuvassa esiintynyt bussin katkenneen tien yli hyppäys fyysisesti mahdollista - ei se ollut. Elokuvassa bussi saatiin hyppäämään mekaanisella rampilla, joka antoi bussille sen tarvitseman sysäyksen. 

Elokuva toimi silloin 90-luvulla hyvänä toimintaelokuvana, jossa oli mukana romantiikkaakin. Mukavaa vaihtelua oli myös se, että pääosassa ei ollut ketään lihaskimppua vaan aika linjakas Keanu. Elokuva toimi kyllä ihan hyvin vielä nytkin, mutta en koskaan pitänyt sen lopusta. Mielestäni elokuvan olisi pitänyt päättyä jo lentokentälle eikä jatkua siitä vielä seikkailuksi metrotunneleihin. Dennis Hopper oli täydellinen psykopaatti, joka on aina askeleen edellä ja Sandra Bullock nousi elokuvan kautta kaikkien tietoisuuteen sympaattisena neitona. Pidän Sandrasta kyllä.

Jännää meininkiä.

***1/2

Ohjaaja: Jan De Pont (Twister, Speed 2)
Pääosissa: Keanu Reeves, Dennis Hopper ja Sandra Bullock
Kesto: 116min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.