sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 2. elokuuta 2012

Tangled (2010)

Katsoin Disneyn uusimman prinsessaelokuvan - Kaksin karkuteillä (Tangled). Disney kaavaili ensin elokuvan nimeksi: Rapunzel, mutta ajatteli, että poikayleisö vieraistaisi pätkää sen feminiinisen nimen takia. Elokuva onkin vauhdikkampi kuin perinteiset Disney prinsessa -sadut. Kaksin karkuteillä perustuu satuun prinsessa Rapunzelista (Tähkäpää), jolla on pitkä taikatukka ja on lukittuna torniin.

Metsässä kasvaa taikakukka, joka pitää vanhan Gothel-nimisen naisen (Donna Murphy) nuorena. Gothel pitää kukan piilossa, niin ettei kukaan muu hyötyisi siitä. Eräänä päivänä kuningaskunnan raskaana oleva kuningatar sairastuu. Ritarit etsivät ja löytävät kukan ja tuovat sen kuningattarelle. Taikakukan lientä juotuaan saa hänen sisällään kasvanut lapsi myös kukan taikavoimia; Prinsessa-Rapunzel (Mandy Moore) saa laulullaan tukkansa hehkumaan ja onnistuu parantamaan sekä pitämään kohteensa nuorena.

Gothel kuulee prinsessan taikatukasta ja ryöstää lapsen itselleen. Hän lukitsee prinsessan torniin ja väittää lapselle olevansa tämän äiti. Gothel ei myöskään päästä prinsessaa koskaan ulkoilemaan, koska pelkää että hänen oikeat vanhemmat löytävät tytön. Rapunzel haaveilee kovasti ulkomaailmasta, varsinkin näkevänsä aina syntymäpäivänään esiintyvät taivaalla lentelevät lyhdyt. 18-vuotis syntymäpäivänään saa prinsessa yllättävän vieraan kun kuningaskunnan kruunun varastanut pikkurikolinen, Flynn Rider (Zachary Levi), kiipeää torniin takaa-ajajiaan karkuun. Prinsessa ei ole kuitenkaan toimeton vaan laittaa Flynniä paistinpannulla päähän ja sitoo hiuksillaan tuoliin. Prinsessa tekee Flynnin kanssa sopimuksen; Flynn saa kruununsa takaisin kun vie prinsessan katsomaan lyhtyjä... ja näin seikkailu voi alkaa.


Pitkähiuksisesta Rapunzelista on yritetty tehdä hieman toiminnallisempi kuin esimerkiksi Tuhkimosta, Prinsessa Ruususesta tai Pienestä Merenneidosta. Rapunzel on söpö pieni blondi, jolla on kullan kimalteleva tukka, mutta joka osaa myös lyödä ja käyttää hiuksiaan kulkuvälineenään. Erilaista oli myös se, että tarinan "päämies" ei ollut prinssi vaan joku tavallinen pikkurikollinen - unelmavävy siis, heh. Elokuvan sankariksi osoittautui myös aika poikkeavasti kuninkaallinen Max-hevonen (kuvassa yllä).

Ihan tuore lähestymistapa Disneyn prinsessa satuihin. Flynnin hahmo rosvokamuineen oli hauskaa katsottavaa. Rapunzel ei sinällään noussut mitenkään erityisen rakastettavaksi hahmoksi vaikka tällä olikin jättimäiset vihreät silmät. Pahisäiti Gothel oli oikeasti aika pelottava.

Ihan hauskaa ja harmitonta viihdettä.

***

Ohjaaja: Nathan Greno, Byron Howard
Pääosissa: Mandy Moore, Zachary Levi ja Donna Murphy
Kesto: 100min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.