sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. elokuuta 2012

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (2011)


Katsoin CGI-tekniikalla toteutetun Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus (The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn). Animaatiossa on siis käytetty oikeita ihmisiä apuna. Elokuva pohjautuu useampaan Tintti-sarjakuvaan, joista on poimittu elokuvan kannalta mehukkaimmat kohtaukset tähän samaan tarinaan.

Tintti (Jamie Bell) ostaa kirpputorilta laivan pienoismallin, jonka hänelltä haluaa heti ostaa hieman luihun oloinen kaveri  - Sakharine (Daniel Craig). Tintti ei kuitenkaan tähän suostu. Nopeasti käy ilmi, että laivan sisälle on kätketty käärö, joka on yksi kolmesta vihjeestä, jotka johdattavat Haddockin suvun Yksisarvis-laivan aarteeseen. Yksi vihjeistä on jo Sakharinella ja toinen on Marokossa, jonne Tinttikin Sakharine kintereillään suuntaa.

Seikkailussaan Tintti törmää muun muassa Kapteeni Haddockiin (Andy Serkis), joka auttaa häntä salaisuuden ratkaisussa sekä maailman huonoimpaan poliisipariin - Thomsoniin (Nick Frost) ja Thompsoniin (Simon Pegg). Ja menossa mukana on tietysti myös Milou-koira, jonka jenkit on ikävästi kääntänyt Snoweyksi! :/
 
 Tintti tapaa Haddockin.

Katsoin elokuvan extroja joista kävi ilmi, että elokuvan ohjannut Steven Spielberg meinasi aluksi tehdä Tintin liveaction-tyylillä, mutta olisi halunnut vain Miloun tietokoneistettuna. Tämän idean kanssa hän otti yhteyttä Peter Jacksoniin, joka on kuuluisa cgi-tekniikalla höystetyistä elokuvistaan. Peter lähettikin testipätkän missä hän itse näytteli Kapteeni Haddockia ja tietokone-Milou pyöri hänen ympärillään. Näytteen saatuaan päätti Steven tehdä koko elokuvan animaationa.
 
Peter Jackcon ja Steven Spielberg

Mielestäni tämä animaatio ratkaisu oli hyvä ja teki oikeutta Tintti-sarjakuville. Tinttiä näytellyt Billy Elliot -elokuvasta tunnetuksi tullut Jamie Bell oli aivan nappi valinta Tintiksi. Hän oli tarpeeksi fyysinen ja nuorekas rooliin, mutta ei kuitenkaan mikään lapsinäyttelijä. Andy Serkis teki loistavaa työtä Haddockina, joka oli myös hyvin fyysinen rooli esittää. Ja muutenkin oikeastaan kaikki roolivalinnat olivat toimivia.

Mielestäni elokuvassa oli kivaa se, että Miloulla oli tarinan kannalta niin suuri osa. Tekniikan avulla se oli nyt mahdollista. Milou olikin erittäin taitavasti luotu ja hänen liikkeensä vaikuttivat aidoilta, mutta silti hän jäi hieman muoviseksi. En nähnyt sitä rakkautta ja kiinteää suhdetta mikä hänen ja Tintin välillä vallitsee. Elokuvan alussa minulle tuli hieman seikkailupelifiilis kuin olisin itse pelannut jotain Call of Cthulhua. Elokuvan juoni olikin hyvin paljon Indiana Jones -elokuvien kaltainen; seikkailua ja matkustelua riitti. Sivuhahmoja oli hauska katsoa.

Henkilökohtaisesti pidin Haddockin muistelu-kohtausta elokuvan tylsimpänä antina. Ymmärrän, että oli jotenkin pakko kertoa se, että miten Haddock liittyy arvoituksen ratkaisemiseen, mutta mielenkiintoni alkoi herpaantua. Elokuvassa oli niin paljon muutenkin liikettä, että tarinan pysähdyskohdassa ei olisi enää jaksanut katsoa "eri seikkailua". Muutenkin oli joskus hieman rasittava katsoa kun ne kääröt aina lipuivat Tintin näppysistä. En tiedä oliko se oman kotiteatterini ongelma, mutta elokuvan score puski joskus liiankin häiritsevästi ottaen huomion itse elokuvalta. John Williamsin score oli kyllä hyvä, ei siinä mitään. Saipa hän siitä Oscar-ehdokkuudenkin.

Elokuvan alkuteksteistä tuli mieleen Steven Spielbergin ohjaama "Ota kiinni jos saat". Olihan se ihan hauska ratkaisu, mutta jo kerran Steveltä nähty. Hot fuzz -ohjaaja - Edgar Wright - muutes toimi yhtenä kolmesta käsikirjoittajasta.

Hyvää tekniikkaa, hyvää näyttelemistä ja mukavaa seikkailua. Liika on kuitenkin aina liikaa.

***1/2

Ohjaaja: Steven Spielber (Ota kiinni jos saat)
Pääosissa: Jamie Bell, Andy Serkis ja Daniel Craig
Kesto: 107min
Valmistusmaat: USA, Uusi Seelanti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.