sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. elokuuta 2012

Wishmaster (1997)

Katsoin Wes Cravenin tuottaman kauhuelokuvan - Wishmaster. En tiedä miksi tämä oli DVD-sarjassa "Wes Craven -collection", jos hän ei ole kuitenkaan ohjannut elokuvaa. Hämmästyin kun näin, että elokuva oli tehty 1997, siinä oli jotenkin vanhempi tunnelma mielestäni.

Djinnit ovat Islamin mytologiassa Allahin luomia henkimaailman olentoja, jotka asuttavat vierekkäistä maailmaa. Djinnit voivat mytologian mukaan olla hyviä, pahoja tai neutraaleja. Djinn on toiminut inspiraation lähteenä lampunhenki (Genie) tarinoille.

Fear one thing only in all that is....

Fear the Djinn


Persia, vuosi 1127. Maan hallitsija on herättänyt Djinnin henkiin ja on toivomassa tältä kolmatta toivomusta. Hovin velho kuitenkin tietää, että kolmas toivomus avaisi portit Djinnin maailmaan ja maanpäällinen helvetti olisi näin valmis. Velho loitsee Djinnin tuliopaaliin ja koru muurataan esi-islamilaisen jumalpatsaan sisään.

Sitten siirrytään "nykyhetkeen" kun känninen nosturiauton kuljettaja onnistuu laskemaan samaisen patsaan hutiloiden Amerikan maankamaralle niin, että se pirstaloituu. Eräs työmies huomaa patsaan kätkemän opaalin ja päättää myydä sen. Opaali kulkeutuu panttilanaamon kautta Alexandra Ambersonin (Tammy Lauren) arviotavaksi. Tutkiessaan helyä, hinkkaa hän sitä puhdistusmielessä. Tämä kuitenkin vapauttaa vangitun Djinnin (Andrew Divoff).

Djinn kiertelee kyliä ottamassa toivomuksia vastaan, joista saa itselleen lisää elinvoimaa. Tärkeintä on kuitenkin saada Alexandralta kolme toivetta, että Djinnin pitkäaikainen unelma porttien avautumisesta voisi toteutua. Alexandra on kuitenkin kovempi pala purtavaksi kuin Djinn olisi ehkä toivonut.
 
Wishmaster taidekeräilijän kanssa.
 
Andrew Divott oli loistava valinta Djinniksi; Hänen kumiseva äänensä, arpiset kasvonsa, siniset silmänsä ja kieroutunut hymyilynsä tekivät Djinnin pelottavaksi. Pääosanaista näytelleestä Tammy Laurenista minulle tuli mieleen, että kuinka paljon hän muistutti Pimeyden sydän -tv-sarjan  profiloijaa. Oli Tammylla hetkensä. Jotkin pisteliäästi lausutut vuorosanat antoivat kuvan vahvasta ja itsenäisestä naisesta - "Wish you'd never met me?"

Mieltäni aina kiehtoo tällaiset elokuvat joissa jokin antiikkinen esine kätkee enemmän sisäänsä kuin silmä kertoo. Elokuvassa oli myös joitain loistavia maskeerajan tähtihetkiä. Enkä ole mitään ällöttävämpää nähnyt pitkään aikaa kuin viidessä sekunnissa syöpään kuolevan miehen. Mielessä pyöri tietysti myös miltei koko elokuvan ajan, että: Miksi et toivo että Djinn joutuu korun vangiksi tuhansiksi vuosiksi eteenpäin? Tai muuta yhtä nokkelaa. Mutta jos tämän yli pääsee niin...

Ei nyt äitiä tullut ikävä, mutta ihan jännä.

***

Ohjaaja: Robert Kurtzman (Buried Alive, The Rage)
Pääosissa: Tammy Lauren, Andrew Divoff ja Robert Englund
Kesto: 90min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.