sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 29. lokakuuta 2012

The Dictator (2012)

Katsastin Filmitähden arvonnosta voittamani Diktaattori (The Dictator) Blu-rayn.

Elokuvaa tähdittää kuka muu kuin kohua herättävä Sacha Baron Cohen. Cohen tunnetaan erilaisista hahmoistaan joita tosielämässä käyttää ihmisiä hämmentääkseen kuten Borat, homo-Bruno sekä räppäri Ali G. Diktaattori poikkeaa siinä mielessä näistä kuvitteellisten hahmojen ympärille kehitetyistä elokuvista, että Diktaattorissa ei pyöritä "oikeiden" ihmisten kanssa vaan se on rehellisesti fiktio-elokuva alusta loppuun asti.

Aladeen (Sacha Baron Cohen) toimii Wadiyan diktaattorina. Aladeen saa naisen kuin naisen kuten Megan Foxin eikä epämiellyttäviä ihmisiä tarvitse kauan katsoa kun lähettää heidät teloitettaviksi. Aladeen avustajalla Tamirilla (Ben Kingsley) on kuitenkin kavala juoni hänen päänsä menoksi. Tamir hommaa Aladeen kaksoisolennon ja lähettää oikean Aladeenin murhattavaksi, joka pääsee kuitenkin pakoon. Aldeen on kutsuttu Yhdysvaltoihin puhumaan ydinaseohjelmaansa liittyvistä huolista. Tamir aikoo viedä feikki-Aladeenin yleisön eteen kirjoittamaan demokratiasopimuksen, joka on kuitenkin  oikeasti Wadiyan öljyvarojen jakamissopimus sisäpiiriläisten kesken. Oikea Aladeen päättää estää tapahtuman. Pääsyyn puhetapahtumaan ja muutenkin valtoihin sopeutumisessa Aladeenia auttaa vihervasuri Zoey (Anna Faris).


Mielestäni jotkin Sacha Baron Cohenin jutut ovat hillittömiä. Hänellä on pokkaa tehdä varmastikin ihan mitä tahansa ja sitä myötähäpeässä on välillä suhteellisen viihdyttävää katsoa. Diktaattorista oli poistettu tämä "oikeat ihmiset ja oikeat tilanteet" tunnelma ja tilalla oli pelkkää näyteltyä materiaalia. Mielestäni sitä ei enää ollutkaan niin viihdyttävää katsoa.  Tarina julmasta diktaattorista, joka pehmenee rakkauden myötä oli jotain muuta kuin odotin. Tietysti se oli maustettu karvaisilla kainaloilla ja kohdussa kohtaavilla käsillä, mutta kuitenkin loppujen lopuksi aika Hollywood-elokuva kaavalla mentiin. Hauska kohtaus oli kun Aladeen ja Nadal keskustelivat kielellään niitä näitä, mutta mukana matkustanut jenkkipariskunta tulkitsi ne terroristipuheiksi.

Sacha näytteli ihan hyvin diktaattoria ja tämän vähä-älyisempää kaksoiolentoa, mutta elokuvan tähdeksi silmissäni nousi Aladeenin tiedeosaston johtajana toiminut Nadal eli Jason Mantzoukas, hän oli hillitön todellisen diktatuurin kannattaja. Anna Faris näytteli totutun blondin sijasta älykkö-brunettia ja sopi ihan hyvin osaansa.

Muutama hymistely irtosi, mutta aika "halpaa huumoria".

**1/2

Ohjaaja: Larry Charles (Borat, Bruno)
Pääosissa: Sacha Baron Cohen, Anna Faris ja Ben Kingsley
Kesto: 83min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. Olin pettynyt tähän elokuvaan. Todella pettynyt. Toivoin niin, että Diktaattori olisi ollut oikeiden ihmisten seassa tehtyä mokumentarismia, mutta jo ensimmäisistä trailereista intoni tätä elokuvaa kohtaan lopahti.

    VastaaPoista
  2. Joo, ei tämä kyllä kovin nerokas ollut.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.