sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

The Long Kiss Goodnight (1996)

Katsastin eilen kakkoselta tulleen Renny Harlinin ohjaaman The Long kiss goodnight elokuvan.

Samantha Caine (Geena Davis) on  mukava perheenäiti, jolla on yksi lapsi ja aviomies. Samantha on elänyt uutta elämäänsä 8 vuotta, hän kun ei muista entisestä elämästään mitään. Samanthan elämä järkkyy, kun hänen kotiinsa rynnistää mies, jolla on aikomus tappaa tämä. Perheensä vaarantuessa, päättää Samantha selvittää menneisyytensä, että saa tietää miksi hänet halutaan hengiltä. Samantha palkkaa halvan yksityisetsivän (Samuel L. Jackson) ja yhdessä heillä alkaa vähitellen selvitä, että Samanthan oikea nimi on Charly ja että hän oli aikaisemmin valtion palkkaama murhaaja. Nyt he jotka olivat ennen hänen hitlistillään ovatkin tämän vanhan pomon ystäviä.

                                                            Craig Bierko ja Geena Davis

Tykkäsin elokuvasta silloin ysäriluvulla. Geena oli niin kaunis ja cool ja olihan se siistiä, että oma suomalainen Renny oli sen ohjannut, puhumattakaan hauskoista Finlandia vodka viittauksista! Nyt hieman vanhempana oli osa hohtoa kadonnut ja Finlandia vodkalla löträäminen tuntui koomiselta. Elokuvan iskevät one-linerit olivat myös aika huvittavia, mutta ei mitenkään erityisen negatiivisella tavalla. Aika oli kuitenkin kestänyt Samuel L. Jacksonin loistavan roolisuorituksen pikkunilkkinä eikä Geenakaan huono ollut. 

Elokuvan idea on mielestäni mielenkiintoinen. Palkkamurhaaja, joka menettää muistinsa ja päätyy pullantuoksuiseksi perheenäidiksi. Geena oli uskottava molempina. Elokuvan heikompana antimena  pidin stereotyyppisiä vihollisia. Jotenkin tuli Die hard kakkonen mieleen; Paljon räjähdyksiä ja tiukkaa toimintaa lumisissa maisemissa. Loppua oli myös pitkitetty kyllästymiseen asti. En erityisemmin pitänyt pääpahaa esittävästä Craig Bierkosta. Mietin vain koko ajan, että mistä hän oli tuttu ja joku komedia tuli mieleeni. Pelottavampi pääpaha olisi ollut nyt hieman sivussa ollut David Morse.

Paljon hyvää, mutta paljon tusinatoimintaakin. 

***

Ohjaaja:Renny Harlin (Born american, Cliffhanger)
pääosissa: Geena Davis, Samuel L. Jackson ja Yvonne Zima
Kesto: 121min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. Pinnallisuuksistaan huolimatta Harlinin parhaimpia elokuvia ja etenkin suht' nokkela dialogi saakin kehuja. Joskaan ei niin paljon kehuja, ettäkö se aikoinaan kovasti huomiota saanut "maailman kallein käsikirjoitus" olisi täysin rahansa arvoinen. Shane Black onkin myöhemmin sanonut, että Long Kiss Goodnightista saatu palkkio hieman nolotti häntä, mutta tottakai se oli kokeiltava kuinka paljon joku on valmis maksamaan sen hetken kuumimman käsikirjoittajan tekstistä.

    VastaaPoista
  2. En tiennytkään tällaista käsikirjotus taustaa! :D

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.