sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 31. tammikuuta 2013

605/1001 Jaws (1975)

Muistan kun naapurin kakarat olivat uuden videokameran saatuaan tehnyt oman versionsa Tappajahaista; eväntapainen selkään ja eikun uimaan. Pää pinnan alle ja paljon ketsuppia. En usko, että naapurini asukkaat olivat ainoat lapsoset jotka näin ovat tehneet. Katsoin siis televisiosta tulleen klassikon Tappajahai (Jaws).

Ollaan rauhallisella Amityn saarella, jonka poliisina toimii mies nimeltä Brody (Roy Scheider). Kesä ja sen myötä turismi on kuumimillaan kun eräs uivista lapsista uppoaa veden pinnan alle. Aluksi saaren valtaapitävät eivät halua uskoa, että kyseessä olisi ollut hai, koska se karkottaisi turistit, mutta kun hai seuraavan kerran esiintyy, niin ei asiaa voi enää peitellä.

Hai halutaankin pois päiviltä ja sitä hommaa lähtee viemään eteenpäin Brody, kapteeni Quint (Robert Shaw) sekä haitutkija Hooper (Richard Dreyfuss).

Man vs. Beast
Täytyy sanoa, että Spielberg on saanut tappajahain todella aidon näköiseksi. Hai tehtiin myös hyvin tarpeeksi aggressiiviseksi, että sitä kohtaan ei noussut sympatiat. Mielestäni elokuvan paras kohtaus tapahtui kuitenkin laivan sisällä kun miehet olivat menossa lahtaamaan nemesistään. Varsinkin Dreyfuss oli mainio humaltuneena miekkosena, joka vertaili haavojaan kokeneen kapun kanssa. Tilanne tutui aidolta. En muista olenko koskaan varsinaisesti pelännyt elokuvan aikana, mutta ihan jännä se on. Olen nähnyt Tappajahain niin monta kertaa, että sen katsomisesta on mennyt jo se terävin hohto, mutta ei se kuitenkaan vielä tylsä ollut. Näyttelijät ja yksinkertainen juoni pitivät hyvin mielenkiinnon kohteessaan.

 ****

Ohjaaja: Steven Spielberg
Pääosissa: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss
Kesto: 124min
Valmistusmaa: USA


2 kommenttia:

  1. Joko tämä tai Kolmannen Asteen Yhteys on suosikkini Spielbergin elokuvista. Mielipide riippuu siitä kumman olen viimeksi katsonut.

    VastaaPoista
  2. Itse pidän kovasti Indiana Joneseista (niistä kolmesta), mutta kyllä Jaws ja Kolmannen asteen yhteys tulevat mukavasti siihen rinnalle.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.