sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 16. tammikuuta 2013

The Golden Compass (2007)

Sam Elliot
Kultainen kompassi (The Golden Compass) elokuva pohjautuu Philip Pullmanin His Dark Materials trilogian ensimmäiseen osaan. Trilogian kääntyminen valkokankaalle jäi kuitenkin vain Kultaiseen kompassiin, koska katolinen kirkko painosti Hollywoodin tuottajia ettei niitä enää tekisi. Kirkko suuttui tästä ensimmäisestä elokuvasta, koska se heidän mielestänsä promoaa ateismia ja esittää jumalan heikkona. Elokuvassa esiintyy myös ilkeä laitos - Magisterium, jonka on sanottu kuvastavan katolista kirkkoa. Elokuvan yhdessä pääosassa esiintyvä Sam Elliot on kommentoinut jatko-osien tulemattomuutta:

The Catholic Church happened to The Golden Compass, as far as I’m concerned. It did incredible’at the box office, taking $380million. Incredible. It took $85million in the States. The Catholic Church … lambasted them, and I think it scared New Line off.

Harmillista! Vaikka elokuva ei ollutkaan mielestäni mikään mestariteos, oli se kuitenkin ihan viihdyttävä ja kaikkein eniten harmittaa, että jatko-osia ei tule katolisen kirkon painostuksesta, millä vuosisadalla elämme? Oikeastaan pelottavaa, että tähän maailmaan ei mahdu kuin yhdenlainen maailmankatsomus. Ainakin Hollywoodin maailmaan.

Golden compass pezini!
Elokuva kertoo siis rinnakkaisesta universumista, jossa kaikilla ihmisillä on sielu vierellään eläinhahmon muodossa ja pahin rikos on koskea toisen sielueläimeen - daemoniin. Elokuvan keskiössä on esiteini nimeltään Lyra (Dakota Blue Richards), joka ajautuu mukaan seikkailuun pelastamaan kotikaupungistaan Oxfordista mystisesti kadonneet lapset. Apunaan hänellä on kultainen kompassi (jolta voi kysyä mitä vain), gyptit, Pekkalan johtama noitaklaani, texasilainen aeronautti (Sam Elliot) sekä Iorek Byrnison (haarniskaan pukeutuva taistelujääkarhu, Ian McKellenin ääni). Elokuvassa pohditaan mystisen tomun olemusta, jota on ilmennyt pohjoisessa. Tätä tomua ei voi nähdä paljain silmin vaan erityisin välinein. Aikuiset ihmiset joiden daemonit ovat jo asettuneet tuntevat vetoa tähän tomuun ja sitä ilkeä Magisterium laitos haluaa ehkäistä leikkamaalla lasten sielut irti omistajistaan. Tämä tomu nähdään pahana.

Elokuvassa voi myös nähdä muun muassa Nicole Kidmanin, Chrirstopher Leen sekä Daniel Craigin. Hauskaa on sinällään, että nämä kolme Pullmanin kirjaa ovat Daniel Graigin lempikirjoja. Tai niin hän on ainakin joskus sanonut. 

Lyra ja Iorek
 Mielestäni elokuva oli visuaalisesti miellyttävä ja Pullmanin ideana loistava. Pääosaa esittävä Dakota oli oiva esittämään itsepäistä ja rohkeaa Lyraa. Mielelläni näen tällaisia elokuvia, joissa nuoret tytöt pääsevät johtorooleihin ja ratkaiseviksi tekijöiksi. En ole vielä lukenut kirjatrilogiaa, joten en osaa sanoa oliko elokuva miten kirjaa myötäilevä. Vaikka elokuvassa oli paljon hyviä ja mielenkiintoisia kohtauksia ja tapahtumia, niin ehkä kirjan siirtämisen heikkous valkokankaalle oli sen osittaisessa sekavuudessa. Yhteen elokuvaan yritettiin ympätä liikaa tavaraa. Pidin kovasti Iorek-jääkarhusta, Sam Elliotin hahmosta sekä daemoneista. Vähän oli ehkä hassua, että taas fantasiaelokuva yhdisti Leen ja McKellenin, mutta ei häiritsevä. Olihan McKellen  äänenä ja Leelläkin vain pieni rooli.

 Ja tietysti ateistina on kivaa, kun kaikki ei ole aina pelkkää Narniaa.

***1/2
Ohjaaja: Chris Weitz
Pääosissa: Nicole Kidman, Daniel Craig ja Dakota Blue Richards
Kesto: 113min
Valmistusmaa: USA, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.