sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 5. huhtikuuta 2013

The Fall (2006)

Roy ja Alexandria
Katsoin kirjastosta lainaamani elokuvan The Fall. Elokuva kertoo visuaalisen ja mielikuvituksekkaan tarinan romanialaisesta pikkutytöstä Los Angelilaisessa sairaalassa noin 1920-luvulla. 

Alexandria (Catinca Untaru) on 5-vuotias tyttö, joka on joutunut sairaalaan tiputtuaan kun on poiminut appelsiineja. Hänen kätensä on paketissa. Sairaalassa vaellellessaan hän törmää vuoteenomana olevaan stuntman-Royhin (Lee Pace). Roy kertoo tytölle tarinoita, jotka tyttö mielessään kuvittelee. Roylla on kuitenkin synkempi motiivi tarinoinnilleen. Roy haluaa kuolla ja houkuttelee tytön tarinan jatkolla hakemaan itselleen morfiinia.

Minulla on hyvin jakautunut mielipide Tarsemin ohjaamista elokuvista. The Cellistä tykkäsin, mutta Immortalsia vihasin. Kerro, kerro kuvastin oli puolestaan vain kehnonpuoleinen. Tämä Fall oli taas ainakin aluksi loistava. Loppua kohden tarina hieman levisi käsiin ja rönsyili tarpeettoman paljon. Elokuva kuitenkin alkoi vahvasti ja silmä oikein lepäsi kun huomasi, että nyt on tulossa hyvä elokuva katsottavaksi. Tarsemilla onkin ollut aina visuaalisesti oma vahva tyylinsä selkeine linjoineen ja kirkkaine värimaailmoineen. The Fallin mielikuvitusympäristöön Tarsemin visuaalisuus toimi erinomaisesti. Elokuvasta teki myös hyvän loistava pääosapari: Catinca sekä Lee. Catincan esittämä Alexandrian rooli ei tuntunut ollenkaan teennäiseltä tai käsikirjoitetulta vaan harvinaisen aidolta lapsen osaksi. Leen esittämä Roy oli myös sopivan masentunut ja epätoivoinen vastakohta viattomalle Alexandrialle. Jotenkaan en ole aikaisemmin huomioinut Lee Pacea näyttelijänä vaikka onkin nähtävästi esiintynyt useassa elokuvassa jonka olen jo nähnyt. Täytyy kuitenkin kiinnittää tästä eteenpäin miehen uraan hieman tarkempaa huomiota.

Elokuvan nimestä "The Fall" on usempiakin tulkintoja. Yhteinen näkemys tuntuu olevan ainakin se, että se kuvastaa Leen hahmoa, kun hän tippui hevosen selästä. Ja miksi ei myös tyttöä joka oli tippunut "ennen elokuvan alkua" pomiessaan appelsiineja sekä toisen kerran hakiessaan Leelle morfiinia. Muita tulkintoja on se kuinka se myös tarkoittaisi lankeamusta; kuinka Lee lankeaa halutessaan tappaa itsensä. The Fall on käännetty myös syksyksi. Vuodenaikaa kun seuraa talvi, jota voi pitää symbolina kuolemalle ja näin kuvastaisi Leen halua menehtyä.

Kaksikko mielikuvitusmaailmassa
Vaikka Tarsemilla on ollut selkeästi vahva visio mihin hän on elokuvan halunnut viedä, niin harmittaa, että hän ei saanut lopusta dynaamisempaa. Erittäin hyvä elokuva lopusta huolimatta.

****

Ohjaaja:Tarsem Singh
Pääosissa:Lee Pace, Catinca Untaru, Justine Waddell
Kesto:117min
Valmistusmaa:USA, Intia

2 kommenttia:

  1. Kiva lukea tästä juuri kun Lincolnin katsottuani ihmettelin, että kuka on tuo suht tuntematon näyttelijä (Lee Pace) niin suuressa roolissa. Mutta olenhan minäkin The Fallin nähnyt ja kovasti pidin. Varsinkin Catinca Untaru oli ihan mahtava! Hänen esittämänsä Alexandria oli muuten romanilainen (kuten Catinca itsekin) eikä intialainen.

    VastaaPoista
  2. Minä katsoin Lincolnin ennen tätä Fallia, enkä kyllä yhtään noteeranut Leetä sen erityisemmin. Kiitos oikaisusta! En tiedä mistä sain tuon intialaisuuden päähäni. :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.