sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 10. elokuuta 2013

Before Midnight (2013)

Kävin katsomassa "Rakkautta ennen" -trilogian päätösjakson Rakkautta ennen keskiyötä (Before Midnight). Trilogian aloituselokuva Rakkautta ennen auringonnousua oli yksi lempielokuvistani nuorena ja on vieläkin ehdottomasti loistava elokuva. Alkua seurasi Rakkautta ennen auringonlaskua, joka oli myös omalla tavallaan hyvä. Jostain syystä en kuitenkaan muista paljon siitä elokuvasta. Tämä Rakkautta ennen keskiyötä kuitenkin räjäytti pankin. Varsinkin luonnollisesti vanhentunut Julie Delpy teki parhaimman roolinsa mitä olen häneltä nähnyt. Hän vangitsi hyvin keski-ikäisen perheenäidin, joka ei halua jumiutua alistettuun kotirouvan asemaan vaan pitää kiinni urahaaveistaan puolisonsa Jessen (Ethan Hawke) toiveista huolimatta. Jesse haluaisi muuttaa takaisin Yhdysvaltoihin, jossa tämän aikaisemmasta avioliitosta syntynyt poika asuu äitinsä luona. 

Jesse ja Delpyn näyttelemä Celine asuvat Pariisissa, mutta ovat elokuvan tapahtumien ajan kahden tyttölapsensa kanssa vierailulla Kreikassa. Lomatunnelma latistuu kun Jesse alkaa syyllistää Celineä siitä, että hän ei asu poikansa luona Yhdysvalloissa, johon Celine tokaisee, että "this is how people start to break up". Ja kun pariskunta viettää viimeistä iltaansa Kreikassa on Jesse ja Celine eron partaalla ennen keskiyötä. 

Delpy on iätön kaunotar.
En muista kyllä vähään aikaa nähneeni elokuvaa, jonka aikana nauroin näin paljon. Jessen ja Celinen väliset sanailut tuntuivat luonnollisilta ja osuvilta. Ei siis ihme, että kirjoittamiseen osallistui niin Hawke kuin Delpykin. Tosin haastattelussa Hawke ilmoitti olevansa enemmänkin "astia", jonne Delpy ja ohjaaja/kirjoittaja Linklater tyhjentävät ideoitaan ja hän vain ottaa ne vastaan. Mielenkiintoista elokuvassa oli se kuinka Jessen ja Celinen välinen rakkaus oli muuttunut; ei ollut enää alkuhuumaa vaan rutiineja ilman suuria yllätyksiä. Nuoruuden reilailu oli vaihtunut perheautoon ja muutenkin rekvisiittaan sekä puheisiin oltiin lisätty nykyteknologia skypeineen sekä kännykköineen.  

Elokuvan jälkeen jäi hieman haikea fiilis, koska Jessen ja Celinen tarinaa tuskin enää valkokankaalla kerrotaan. Enkä siis mitään väkinäistä jatko-osaa haluakaan, koska Before midnight oli täydellinen lopetus.  

****

Ohjaaja:Richard Linklater
Pääosissa:Ethan Hawke, Julie Delpy, Seamus Davey-Fitzpatrick

Kesto:109min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.