sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 29. tammikuuta 2014

197/1001 Monsieur Verdoux (1947)

Kirjastosta tarttui mukaan lisää Chaplin-elokuvia. Yksi niistä oli tämä Ritari Siniparta (Monsieur Verdoux), jonka kannessa keikistelee Charlie Chaplin ilman Kulkuri-hahmostaan tuttua maskeerausta. Ritari Siniparta ei ole myöskään mykkäelokuva.

Henri verdoux (Charles Chaplin) on pankkiirina 30 vuotta toiminut 30-luvun laman saattelemana potkut saanut henkilö, joka päätyy "likvidoimaan vastakkaista sukupuolta". Henri iskeekin urakalla varakkaita naisia, tappaa ja anastaa näiden rahat sekä elättää niillä perheensä. Henri sijoittaa saamisensa, mutta pörssin romahdettua menettää koko omaisuutensa kuten perheensäkin. Lopulta Henri haluaakin vain päättää kaiken. 

Kohta on aika päästä feikkivaimosta eroon
Koska en ole koskaan perehtynyt kunnolla Chaplinin tuotantoon, niin yllätti elokuva täysin. Vaikka Ritari Siniparta on komedia, on se erittäin musta sellainen. Viattomasta Kulkuri-hahmostaan tunnetusta Chaplinista en olisi uskonut tämänkaltaista kyynisyyttä. Chaplin osti Orson Wellesiltä idean elokuvaan 5000 dollarilla. Orson suunnitteli elokuvasta dokumenttia keskittyen todellisen sarjamurhaaja Henri Landrun ympärille, mutta Chaplin vei suunnan toisaalle. 

Chaplin onnistui tekemään systemaattisesta murhaajasta pidettävän hahmon, jonka ei olisi suonut joutuvan teloitetuksi. Hänen murhayrityksensäkin olivat hassuja. En tiedä kovinkaan monta muuta näyttelijää jotka olisivat pystyneet samanlaiseen suoritukseen. Elokuvassa Henrin hahmossa Chaplin julistaa oikeuteen jouduttuaan kuinka tekopyhää on joutua syytetyksi muutamasta murhasta kun hallitus luvan kanssa murhaa lukuisia sodissa. Tämän elokuvan takia Chaplin joutuikin tarkempaan syyniin Yhdysvaltojen taholta ja häädettiin lopulta maasta vuonna 1952.

***1/2

Ohjaaja: Charles Chaplin
pääosissa:Charles Chaplin, Mady Correll, Allison Roddan
Kesto:124min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.