sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 14. tammikuuta 2014

Lonely People Double Bill: The Station agent (2003)/ Lars and the Real Girl (2007)

Satuin katsomaan kaksi elokuvaa, jotka molemmat käsittelivät yksinäisyyttä omilla tavoillaan. Samanlaisissa viboissa tehdyissä elokuvissa sattui olemaan vielä yhteinen näyttelijä - Patricia Clarkson. Näyttelijä, joka on tehnyt pitkän uran, mutta ei oikein koskaan ole räjähtänyt suursuosioon.

Patricia Clarkson
 The Station agent (2003)


Elokuvaa tähdittää Game of Thrones -sarjasta tunnetuksi tullut lyhytkasvuinen Peter Dinklage yksinäisenä Finbarina. Mies on katkera omasta lyhyydestään eikä halua ketään lähelleen. Ohikulkijoiden kommentit eivät jaksa enää kiinnostaa. Finbarin ainoa ilon tuoja onkin junat. 

Finbar perii ystävältään perähikiällä sijaitsevan asemarakennuksen, jota aseman hoitaja ennen vanhaa asutti. Uudessa kaupungissa hän tutustuu yksinäiseen Oliviaan (Patricia Clarkson), jolta on kuollut lapsi ja ylisuulaaseen kahvilanpitäjään Joeen (Bobby Cannavale). Joe on myös omalla tavallaan yksinäinen jouduttuaan jumiin kaupunkiin hoitamaan sairasta isäänsä ja tämän kahvilabisnestä.

Finbar, Olivia ja Joe
Mielestäni Dinklage on loistava näyttelijä, mikä tuli hyvin tässäkin elokuvassa ilmi. Toisin kuin useimmat lyhytkasvuiset hän on tehnyt paljon mielenkiintoisia rooleja muissakin kuin satuelokuvissa. Jos puhutaan lyhytkasvuisista näyttelijöistä Dinklagen lisäksi, niin mieleeni tulee vain Warwick "Willow" Davis, "Mini me" sekä Jackassin tyyppi. Peter onkin murtanut mukavasti muotin minkälaisia rooleja lyhytkasvuisten odotetaan tekevän. 

Utelias mummo ottaa pikkumiehestä kuvan.
Patricia Clarkson oli myös vakuuttava surusta sekaisin olevana naisena ja Bobby toi mukavaa huolettomuutta kahden varjoissa elävän hahmon seuraamiseen. Elokuvasta ei tullut minun lempipätkääni, mutta onnistui se pitämään kiinnostuneena alusta loppuun. Se myös onnistui olemaan todella hauska erikoisella tavalla.

Sympaattinen tapaus.

***

Ohjaaja:Thomas McCarthy (The Visitor)
Pääosissa:Peter Dinklage, Patricia Clarkson, Bobby Cannavale
Kesto:89min
Valmistusmaa:USA

Lars and the Real Girl (2007)


Lars (Ryan Gosling) on eristäytyvä kaveri, joka ei nauti muiden seurasta. Hänestä kosketuskin on epämukavaa ja tykkääkin olla lähinnä itsekseen veljensä Gusin (Paul Schneider) ja tämän vaimon Karinin (Emily Mortimer) asuttaman talon autotallissa, jossa asuu. Karin ilahtuukin kun yksi päivä Lars ehdottaa, että voisiko hänen uusi tyttöystävä yöpyä näiden asunnossa kun on niin uskonnollinen, että ei voi saman katon alla nukkua. Järkytys on kuitenkin suuri kun tyttöystävä osoittautuu ihmisen kokoiseksi nukeksi kaikilla naisen anatomisilla osilla.

Gus ja Karin vie Larsin hoitoon, jossa psykologi (Patricia Clarkson) teeskentelee hoitavansa Larsin "tyttöystävää" Biancaa vaikka oikeasti jutustelee Larsin kanssa ja yrittää nähdä miehen sielun syövereihin. Hän päätyykin tulokseen, että Lars elää harhakuvitelmassa ja auttaisi, että kaikki olisi juonessa mukana. Niinpä suurin osa pikkukaupunkia päättääkin ottaa Biancan osaksi yhteisöä. 

Bianca ja Lars
Elokuva kyllä pääsi sinällään yllättämään kun lainasin sen kirjastosta lähinnä Ryan Goslingin takia enkä juonta ollenkaan lukenut. Larsin veljen ja varsinkin tämän vaimon ilme oli kyllä loistava kun Lars toi ensimmäisen kerran Biancan näytille. Oma ilmeeni oli varmaan samaa luokkaa - "vai että tällainen elokuva". Lars ja se ainoa oikea tasapainotteli hyvän outouden ja teennäisen outouden välimaastossa. Sanoisin kuitenkin, että Ryan paneutui rooliinsa sellaisella hartaudella, että tarina alkoi muotoutua mielessäni enemmän uskottavaan suuntaan. Kyllähän tällaista oikeastikin tapahtuu, että joku rakastuu nukkeen (tai muuhun elottomaan esineeseen kuten Eiffel-torniin. Näin dokkarin). Sitä vaan harvemmin hyväksytään yhteisössä tai tuodaan ylipäätään sosiaalisiin piireihin näytille. 

Ihan mielenkiintoinen pätkä.

***

Ohjaaja:Craig Gillespie (Fright Night)
Pääosissa:Ryan Gosling, Emily Mortimer, Paul Schneider
Kesto:106min
Valmistusmaa: USA, Kanada

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.