sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

749/1001 Platoon (1986)

Katsoin ohjaaja Oliver Stonen omiin kokemuksiin perustuvan elokuvan Vietnamin sodasta: Platoon Nuoret sotilaat (Platoon). Elokuva voitti aikoinaan neljä Oscaria, muun muassa parhaasta elokuvasta ja ohjauksesta.

Elokuva alkaa nuoren ja kokemattoman idealistin Chrisin (Charlie Cheen) saapumisesta keskelle Vietnamin sotaa. Kukaan kokeneemmista miehistä ei katso vastatulleita keltanokkia hyvällä kun uudet miehet laitetaan korvaamaan haavottuneita tai kuolleita miehiä. Joukkioita johtaa etunenässä kersantti Elias (William Dafoe) sekä kersantti Barnes (Tom Berenger), jotka taistelevat Charlien sielusta. Elias ei enää usko sotaan siinä missä Barnes ei pidä vietnamilaisia enää edes ihmisinä. 

Alokkaina voi nähdä myös muun muassa Johnny Deppin, Forest Whitakerin ja Kevin Dillonin.

Charlie Sheen totuttelee sotimaan
Vaikka monelle sotaveteraanille Platoon on ollut se aidoin kuvaus sodasta, niin se ei ole koskaan kuulunut lempisotaelokuviini. Oliver Stone näyttää kyllä hyvin sodan brutaaliuden sekä vainoharhaisen ilmapiirin kun ei ole varmuutta kuka on vihollinen ja kuka ystävä. Platoonista tähdeksi ponnistaneen Charlie Sheenin kasvot yhdistää nykyään helposti komediaan, jonka takia en voinut ottaa häntä niin vakavasti kuin olisi pitänyt. Oli Charlien viattomuus kuitenkin käsin kosketeltavaa ja sopi kyllä hyvin osaansa. Mielestäni on hauskaa, että Charlie seurasi isänsä jalan jälkiä ja roolitettiin Vietnamin sodasta kertovan elokuvan pääosaan kuten Martin Sheen aikoinaan Ilmestyskirja. Nyt:iin. Näinköhän ohjaaja näki jotain Charliessa tämän isänsä kautta? 

Elias ja Barnes
Mielestäni elokuvassa esiintynyt kersantti Barnes oli liian kliseisen kova arpineen ja muskeleineen. Barnesin vastakkainasettelu Dafoen esittämän Eliaksen kanssa oli liian ilmeinen enkä pitänyt tästä ratkaisusta. Elokuvassa käytetty "tunnusmusiikki" on kyllä vaikuttuva, mutta sitä on käyetty elokuvan jälkeen niin monessa parodiassa sekä muissa yhteyksissä, että on se jo ihan loppuun kulunut. Tämä ei tietysti ole itse elokuvan syy, mutta vaikuttaa silti katselukokemukseen.

Nyt kun on tullut katsottua useampi sotaleffa putkeen, niin huomaa, että aika monessa niistä käytetään päähenkilön tai henkilöiden pään sisäistä narraatiota tarinan kerronnan menetelmänä. Kaipa sodan aiheuttamaa tuskaa on vaikea pelkästään näytellä vaikka Full Metal Jacket:ssa se onnistuttiin hyvin tekemään. 

***1/2

Ohjaaja:Oliver Stone
Pääosissa: Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe
Kesto:120min
Valmistusmaa: UK, USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.