sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 20. maaliskuuta 2014

762/1001 Full Metal Jacket (1987)

Katsoin mainion Stanley Kubickin ohjaaman Full Metal Jacket -elokuvan, joka on tällä hetkellä imdb:n 250 parhaimman elokuvan listan sijalla 85. Oscar-ehdokkuuden se sai vain käsikirjoituksesta.

Elokuva on jaettavissa kahteen selkeään osaan; ensimmäinen osa sijoitttuu Yhdysvaltojen merijalkaväen harjoitusleiriin ja toisessa osassa ollaan Vietnamin sodassa. Ensimmäisessä osassa leirin kouluttajana toimii teräväsanainen kersantti Hartman (R. Lee Ermey) ja alokkaina ovat muun muassa vitseilynsä takia Joker-lempinimen saava Matthew Modine, Cowboyksi kutsuttu Arliss Howard ja Vincent D'Onofrio paineen alla mielensä menettävänä Gomer Pylena. Valmistuttuaan leiriltä miehet lähetetään Vietnamin sotaan. Meille sota näytetään Jokerin näkökulmasta.

"This is for fighting. This is for fun..."
 Elokuva on mielenkiintoinen kertomus nuorten miesten identiteettejen murtamisesta ja heidän uudelleen rakentamisesta täydellisiksi aseiksi. Vincent D'Onofrio teki loistavan suorituksen mielensä hajoittavana sotilaana, joka päätyy ampumaan niin kersantin kuin itsensäkin. Uskomatonta kyllä, mutta Vincentillä ei ollut mitään kokemusta näyttelemisestä ennen Full Metal Jacketia. Hän tunsi Matthew Modinen, joka oli maininnut, että elokuvassa on avoin paikka ja Kubrick oli nähnyt hänen potentiaalinsa. Ainoa ehto oli se, että Vincentin piti lihottaa itsensä ja niin hän nostikin painonsa 90kg:sta 125kg:n. 


Tietysti myös kersantti Hartman on elokuvan parhautta. Making off:ssa mainittiin kuinka suurin osa hahmon rivoista letkautuksista tuli täysin näyttelijä Lee Ermeyn omasta päästä. Muun muassa Hartmanin, Vincentin ja elokuvassa vallitsevan lähinnä musiikin luoman creepyn tunnelman takia elokuvan alkujakso on minulle se parempi osa. Toki elokuva tarvitsi myös sen sotaosuuden, jossa näytettiin kuinka humanismin ja sodan brutalismin välimaastossa kamppaileva Joker menettää viimeisimmänkin viattomuuden rippeensä kun hän lopettaa noin 12 vuotiaan vietnamilaisen tytön, joka on osoittautunut jenkkisotilaita teilaavaksi tarkk'ampujaksi. 

Lopun Mikki Hiiri klubin -tunnari saa ihokarvat pystyyn. 

*****

Ohjaaja:Stanley Kubrick
Pääosissa: Matthew Modine, R. Lee Ermey, Vincent D'Onofrio
Kesto:116min
Valmistusmaa:UK, USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.