sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Born on the Fourth of July (1989)

Muistan joskus silloin nuoremapana kun Tom Cruise oli ihan ykköstähti ja sen myötä moni elokuva häneltä tulikin katsottua useaan kertaan; Firma, Coctail, Kunnian miehiä, Sademies...samoihin aikoihin tulleesta Cruisen tähdittämästä elokuvasta Syntynyt 4. heinäkuuta (Born on the Fourth of July) minulla oli kuitenkin vain hämärä muistikuva, että pidin sitä tylsänä. Elokuva perustuu sotavetraani Ron Kovicin kokemuksiin. Tomppa oli parhaasta miespääosasta Oscar-ehdolla ja Oliver Stone voitti pokaalin parhaasta ohjauksesta.

Ron Kovic (Tom Cruise) on kasvanut periamerikkalaisessa perheessä, jossa tämän äiti on aina ylistänyt poikaansa ja odottanut tältä suuria tekoja. Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivänä syntynyt Kovic on aina ollut ylpeä kotimaastaan ja haluaa palvella sitä siinä missä hänen isänsä 2. maailmansodassa sekä hänen isänsä isä 1. maailmansodassa. Kovic värväytyykin merijalkaväkeen ja pääsee sotimaan Vietnamiin kommunismia vastaan.

Sota ei ole kuitenkaan niin kunniakasta kuin Kovic on luullut vaan siviilejä lakoaa ja ampuu hän vahingossa oman sotilaansakin. Kaiken kukkuraksi Ron loukkaantuu ja halvaantuu rintalastasta alaspäin. Kotiin päästyään huomaa hän ettei saakaan kaikilta arvostavaa vastaanottoa vaan sotaa vastaan protestoidaan ja veteraaneja halveksitaan. Lopulta alkaa Kovicin silmät avautumaan sodan vääryydestä ja alkaa hän myös itse puhua sotaa vastaan.

Elokuvassa voi nähdä myös mm. Willem Dafoen.

Fuck the war!
Oliver Stone nousi kuuluisuuteen Vietnamin sodasta kertovalla elokuvallaan Platoon. Omakohtaiset kokemukset kyseisestä sodasta motivoivat miestä tekemään kolme vuotta myöhemmin tämän henkilökuvan Vietnamin sotaveteraanin kokemuksista. Elokuva kyllä osoitti hyvin kuinka oikeastikin varmaan tapahtui. Nuorikot hypetettiin hallituksen toimesta turhaan sotaan jonka jälkeen heidät jätettiin oman onnensa nojaan. Useat sortuivat huumeisiin ja alkoholismiin pettymyksensä ja järkyttävien kokemuksiensa saattelemana. Tom Cruise onnistui hyvin vangitsemaan tällaisen elämää täynnä olevan miehen kehityksen katkeraksi raajarikoksi. Elokuva onnistui nostattamaan tunteita ja auttoi jopa ehkä ymmärtämään paremmin näitä veteraaneja.

Elokuvassa kuitenkin häiritsi sen jäsentymättömyys .Born on the Fourth of July yritti kertoa liikaa ja sen seuraaminen olikin tämän takia paikoin rasittavaa.

Koskettava.

***1/2

Ohjaaja: Oliver Stone
Pääosissa:Tom Cruise, Raymond J. Barry, Caroline Kava
Kesto:145min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.