sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 26. kesäkuuta 2014

Prinsessa Ruusunen (1949)

Lapsuuteni ensimmäisellä kaverilla oli tämä Prinsessa Ruusunen nauhalla ja se aina tasaisin väliajoin katsottiin. Tosin hänellä oli sellainen ärsyttävä tapa, että lopetti videon toiston yhtäkkisesti kun ei enää jaksanut elokuvaa tai sarjaa katsoa. Muistan erityisen kiinnostavan V-sarjan jakson, jonka hän vain päätti lopettaa. Riitahan siitä tuli ja lähdin kotiin. Voi sitä lapsuuden draamaa. Nyt on onneksi omat vehkeet joilla voi katsoa loppuun asti mitä haluaa. 

Elokuva perustuu Sakari Topeliuksen näytelmään Prinsessa Ruususesta eikä ole siis täysin puhdasoppinen Grimmin sadun toisinto.  Kuningas (Aarne Laine) ja kuningatar (Mirjam Novero) toivovat omaa lapsukaista ja saavatkin pienen tytön - Ruususen (5-vuotiaana:Annika Sipilä, 15-vuotiaana:Tuula Ignatius). Kun vauvan ristiäiset pidetään, niin kutsuu hovi 6 hyvää haltiatarta, mutta jättävät Manalan haltijan kutsumatta. Kostoksi tästä "paha haltiatar" langettaa prinsessan päälle kirouksen: Kun prinssessa täyttää 15-vuotta pistää hän sormensa värttinän neulaan ja kuolee pois. Yksi hyvistä haltijoista onnistuu muuttamaan kirouksen niin, että prinsessa ei kuolekaan vaan nukkuu koko hovinsa kanssa 100 vuotta.

Kuningas ja kuningatar päättää hävittää kaikki värttinät yhtä lukuunottamatta, jotta kiroukselta vältyttäisiin. Tietysti kuitenkin juuri tähän yhteen värttinään prinsessa änkeää sormensa.

Mukana myös Justiinan roolistaan tuttu Siiri Agerkoski.

Kuningas, Prinsessa ja kuningatar
Mielestäni tämä elokuva on vallan ihastuttava. Suomalaisia fantasiaelokuvia ei kuitenkaan liiakseen ole. On jotain sydäntä sykähdyttävää kun aidon karhea lapsinäyttelijä toivottaa kuningattarelle "paljon onnee" antaen kimpun luonnonkukkia. Siinä on jotain perisuomalaista. Jenkkien lapsinäyttelijät tuppaavat olemaan sellaisia sokerisen mömmöisiä, niin nämä tytöt olivat aidon herttaisia. Mainioista näyttelijöistä, hulppeista puitteista sekä hienoista asuista huolimatta ei elokuva ihan puhdasta kultaa ole. Elokuva sisältää paljon ilmaa ja tylsiä hetkiä. Elokuvassa oli havaittavissa ehkä jonkin verran porvariston kritisointia kun hovin mainio 9-vuotias kyökkipoika (Birger Kortman) joutuu tekemään kaikki hommat kun kolme hovihenkilöä häntä ympäriinsä käskyttää ja valittelee kuinka rankkaa tämä käskyttäminen on. Minusta oli huvittavaa, että kirjastossa varauksia noutaessani oli tämä elokuva luokiteltu aikuisten aineistoon kun taas Tim Burtonin ohjaama Liisa ihmemaassa oli luokiteltu lasten ainoistoksi, hmm..

Kiitos Edvin Laine!

***1/2

Ohjaaja:Edvin Laine (Ruma Elsa, Tuntematon sotilas)
Pääosissa: Aarne Laine, Mirjam Novero, Annika Sipilä
Kesto:1h33min
Valmistusmaa: Suomi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.