sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 26. heinäkuuta 2014

Equus (1977)

Equus on latinaa ja tarkoittaa hevosta. Elokuvan nimen suomennoksesta vastuussa oleva henkilö onkin saanut neronleimauksen antaessaan filmille nimen Hevonen. Miksi elokuva ei olisi voinut pysyä Equusina? Eihän sen nimi kuitenkaan ollut "Horse". No, mutta kuitenkin elokuva siis keskittyy miehen ympärille, jonka obsessiona ovat hevoset.

Alan Strang (Peter Firth) on nuori mies, joka asuu  vanhempiensa luona ja työskentelee viikonloppuisin hevostalleilla. Yhtenä yönä tallinomistaja todistaa Alanin puhkoneen kuuden hevosen silmät sokeuttaen eläimet lopullisesti. Alan passitetaan hoitoon ja psykiatrina toimiva Martin Dysart (Richard Burton) suostutellaan ottamaan juttu vastaan. Dysart saa selville Alanin seksuaalissävytteisen suhteen jumalanaan pitämäänsä "Equusiin", jonka pohjalla on pojan äidin (Joan Plowright) vahva kristillinen kasvatustapa sekä lapsuuden kokemus ratsastamisesta.

Dysart alkaa löytämään vähitellen syyn, joka johti Alanin veritekoon. 

Hevonen ja mies.
Equus on kiehtova elokuva enkä ole koskaan nähnyt toista sen kaltaista. Elokuva alkaa jo hyvin mielikuvistusta herättäen näyttäen katsojille vain veitsen, jossa on hevosen päätä muistuttuva pito-osa. Mielestäni oli mielenkiintoista katsoa, että mitkä seikat johtivat Peter Firthin mainiosti näyttelemän Alanin äärimmäisen raakaan tekoon. Vihaan noin yleisesti katsoa elokuvissa minkäänlaista eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa enkä tässäkään pystynyt ihan "täysin silmin" itse sokeuttamista katsoa. Equus ei kuitenkaan mässäillyt teolla vaan selkeästikin se oli hirveä teko myös Alanille ja hänen sairaan mielensä seurausta.

Psykiatrin pakeilla
Richard Burton oli myös uskottava omaan elämäänsä tyytymättömänä psykiatrina. Mielestäni elokuvassa oli ainoastaan hieman rasittavaa Burtonin monologit, kun hän kertoi ikään kuin meille katsojille tarinaa takautuvasti. Hänen raivoisat spiikkiinsä eivät aina jaksaneet vetää koko kiinnostuneisuuttani puoleensa.

Elokuvasta on tehty uusintaversio näytelmänä, jota tähditti Daniel Radcliffe. Harry Potterin roolista tunnetun näyttelijän "Full Montya" kauhisteltiin ja julistettiin, että hän ei enää ole Potter. 

Jännä elokuva.

***1/2

Ohjaaja:Sidney Lumet (Murder on the Orient express, Vallan terällä, Dog day afternoon, Network, Serpico, The Offence, Fail-safe, The Verdict, Guilty as sin, Family business, 12 Angry men, Q&A)
Pääosissa:Richard Burton, Peter Firth, Colin Blakely
Kesto:137min
Valmistusmaa: USA, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.