sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 26. heinäkuuta 2014

Q & A (1990)

Lain Pyöveli (Q&A) -elokuvan alkuperäinen nimi viitta pöytäkirjaan, jonka virallinen kirjuri laatii kaikesta kuulemastaan kun esimerkiksi rikoksen todistajia kuulustellaan. "Jos sitä ei ole pöytäkirjassa, sitä ei ole tapahtunut". Tämä on ensimmäinen oppi jonka tuore apulaissyyttäjä Reilly (Timothy Hutton) saa pomoltaan Quinnilta (Patrick O'Neal). 

Reillyn ensimmäinen keissi uudessa pestissään on tutkia Brennan-poliisin (Nick Nolte) tekemä kuoleman tuottamus. Brennan on ampunut pikkurikollisen yöklubin takapihalle. Näemme heti elokuvan alussa, että Brenan ei pahemmin luo pikkunilkille oikeuksia ennen kuin tällä on jo reikä otsassa. Kun todisteet alkavat kasaantua siihen suuntaan, että Brennan tosiaankin murhasi kaverin, niin auttavat Brennanin poliisikaverukset (Luis Guzmán, Charles S. Dutton) vastahakoisesti Reillyä tutkimuksissaan.

Elokuvaan mahtuu myös mukaan transvestiittiprostitoituja sekä Reillyn entinen tyttöystävä Nancy (Jenny Lumet), joka on lyöttäytynyt tällaisen rikollisen kanssa yhteen.

Brennan on varsinainen vitsiniekka
Q&A on sellainen elokuva jossa on paljon hyvää ajatusta, mutta toteutuksen osalta ontuva. Elokuvassa on liikaa risteileviä tapahtumia sekä henkilöitä. Reillyn suhde Nancyyn tuntui väkisin kirjoitetulta osalta ohjaajan omalle tyttärelle. Syy Nancyn ja Reillyn eroon oli myös omituinen - vaaleahipiäisen Nancyn isä kun oli tummaihoinen eikä hän pitänyt Reillyn ilmeestä kun näki tämän isän ensimmäistä kertaa...Mitä?! Onhan niitä syitä eroon monenmoisia. Iltalehti listasi juuri erikoisimpia erojen syitä, mutta en siltä ihan ymmärrä Lumetin ratkaisua.

Mielestäni Brannania esittänyt Nick Nolte oli täydellinen osaansa ja myös Hutton oli hyvä sinisilmäisenä apulaissyyttäjänä. Elokuvan olisi pitänyt keskittyä enemmän näiden kahden väliseen jännitteeseen eikä hyppelehtiä hahmosta toiseen.Transut olivat myös hyviä. 

Pientä hienosäätöä ja tästä olisi voinut tulla loistava elokuva.

**1/2

Pääosissa:Nick Nolte, Timothy Hutton, Armand Assante |
Kesto:132min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.