sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Dallas Buyers Club (2013)

Dallas Buyers Club on tositapahtumiin perustuva elokuva Ron Woodroofista (Matthew McConaughey), joka saa tietää olevansa HIV-positiivinen 80-luvun puolivälissä. 

Ron viettää villiä poikamieselämää Dallasin köyhälistössä työskennellen sähkömiehenä rodeota harrastaen. Suojaamaton seksi ja nenän sisäiset huumeet ovat hänelle arkipäivää. Kun Ron saa kuulla HIV-tartunnastaan sympaattiselta Eve-lääkärilta (Jennifer Garner) sekä vähemmän sympaattiselta Sevard-lääkäriltä (Denis O'Hare) heittää hänen maailmansa volttia. Ennakkoluuloinen homo-vihaaja onkin saanut itse "homojen taudin". Ronin ystävät kääntävät tälle selkänsä ja löytää hän yllättävän kumppanin transseksuaalisesta Rayonista (Jared Leto).

Ihmiset vaativat AIDS:iin hoitoa niin kovaan ääneen, että FDA hyväksyy vielä kokeellisena pidetyn AZT-nimisen AIDS-lääkkeen ihmiskokeisiin. Ron ei kuitenkaan pääse kokeiluryhmään, mutta saa meksikolaisen AIDS-lääkärin nimen sairaalan huoltomieheltä. Meksikossa Ron saa tietää, että AZT on myrkkyä, jonka rahan ahne lääketeollisuus on halunnut puskea markkinoille vain bisnesmielessä. Ron alkaakin viedä Meksikosta vaihtoehtoisia AIDS-lääkkeitä Yhdysvaltoihin perustaen klubin nimeltä Dallas Buyers, koska FDA:n hyväksymättömiä lääkkeitä ei saa sellaisenaan myydä. Klubin kuukausimaksu sisältääkin nämä lääkkeet. Vaikka Ronin tuoma hoito toimii, ei FDA tai Ronin lääkäri Sevard pidä miehen toiminnasta. 

Jared Leto sekä Matthew McConaughey
Matthew McConaughey voitti parhaan miespääosan palkinnon roolistaan vuoden 2014 Oscar-gaalassa ja Jared Leto sivuosastaan. Nämä kaksi henkilöä ovatkin elokuvan kantavat voimat jotka tekevät siitä uskottavan sekä mielenkiintoisen katsoa. Matthew sekä Jared ovat molemmat riuduttaneet itsensä roolejaan varten vieden varsinkin Matthewin kauas niistä filmimaisemista joista hän ennen oli niin tunnettu blondina bodaajana. En ole ihan varma Jennifer Garnerin valinnasta lääkärin rooliin. En ihan uskonut häntä vaikka emotionaaliset kasvot omaakin.

Elokuva tuo myös hyvin esille bisnesvoittoisen lääketeollisuuden vastakkainasettelun oikeasti sairaan ihmisen kanssa kun ihminen jää rahan sekä byrokratian jalkoihin. Parasta oli myös se, että Ron ei ollut mikään hyveellinen pulmunen, koska ei pitäisi olla kiinni minkälaista elämää ihminen on elänyt että tämä saa oikeutta.

Ajatuksia herättävä.

****

Ohjaaja: Jean-Marc Vallée (Nuori Victoria, Wild)
Pääosissa:Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto
Kesto:117min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Toi Jennifer Garner on kyllä aika outo näyttelijä. Välillä se on ihan siedettävissä elokuvissa (tämä ja Juno) mutta sitten useimmiten hänet nähdää täysin mitään sanomattomissa elokuvissa (Catch and Release tai The Odd Life of Timothy Green ja Alexander and the Terrible...). En kylläkään ole häneltä vielä hyvää roolisuoritusta nähnyt, mutta ilmeisesti Jean-Marc Vallee piti häntä tämänkin roolin arvoisena... Tosin ei tämäkään rooli pyörää uudelleen keksi, mutta....

    VastaaPoista
  2. Garner on tosiaan aika yksipuolinen. Mielestäni hän sopii parhaiten johonkin romanttiseen komediaan kuten 13 going on 30.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.