sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 14. maaliskuuta 2015

595/1001 Monty python and the Holy grail (1975)

Monty Pythonin hullu maailma (Monty Python and the Holy grail) on tullut nähtyä niin monta kertaa, että elokuvan jokainen kohtaus on jo syöpynyt mieleeni. Elokuvan katselu pitkän tauon jälkeen toikin mieleen paljon hyviä muistoja vaikka ei enää pystynytkään yllättämään tapahtumien kulullaan.

Arthur saa tehtävän Jumalalta
Elokuva mukailee tarinaa urheista pyöreän pöydän ritareista (Michael Palin, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones) sekä legendaarisesta Brittien Kuningas Arthurista (Graham Chapman), joka saa Jumalalta tehtävän etsiä Pyhä Graalin malja. 

"You can't expect to wield supreme power just 'cause some watery tart threw a sword at you!"

Minua on aina kiehtonut kyseinen legenda ja kyseisestä aiheesta lukemani kirja johdattikin minut aikoinaan fantasiakirjallisuuden polulle. Tietysti Monty Pythonin ritarit kohtaavat hieman erilaisia haasteita etsiessään pyhää maljaa kuin klassisessa kertomuksessa, kuten ritarit jotka sanovat Ni, hankalat ranskalaiset linnanvartijat sekä viekoittelevat neitsyet.

Urheat Pythonit
Monty Pythonin hullu maailma on mahdollisesti hauskin elokuva jonka olen koskaan nähnyt vaikka vitsit eivät enää niin usean katselukerran jälkeen samalla tavalla naurattaneetkaan. Absurdi komedia fiksuilla näyttelijöillä oli silloin ensikerroilla jotain uuttaa sekä ennen kokematonta. Ensikosketukseni myös Pythoneihin tuli tämän elokuvan kautta. Heidän mainion Flying circus -sarjan näin vasta myöhemmin. Gilliamin taidokkaat ja hauskat animaatiot sitoo hyvin kohtaukset toisiinsa. Kohtaus kohtauksen jälkeen on toistaan ĺegendaarisempi kuten lempparini; Musta ritari, tappajajänis sekä ilotulitteisiin mieltynyt Tim-velho.

 "I warned you, but did you listen to me? Oh, no, you knew, didn't you? Oh, it's just a harmless little bunny, isn't it?"
*****
 
Ohjaaja:Terry Gilliam, Terry Jones
Pääosissa:Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin
Kesto:91min
Valmistusmaa:UK

2 kommenttia:

  1. En ole tätä vuosiin katsonut, mutta kyseessä on oma suosikkini Python-elokuvista, jolla en kuitenkaan tarkoita vähätellä Life of Briania joka on aivan loistava. Muistan vieläkin reaktioni kun ensimmäistä kertaa näin kohtauksen jossa ritarit vähättelivät tappajakania ja seuraukset olivat sen mukaiset: putosin tuolilta, enkä saanut nauramiseltani hengitettyä.
    Ei huolta, en kuollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ettet kuollut, mutta olisin kyllä ymmärtänyt jos näin olisi käynyt.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.