sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 21. maaliskuuta 2015

Priest (1994)

Näin otteita elokuvasta Priest, jollain elokuvia käsittelevällä luennolla ja mietin, että tämä on nähtävä. Ja kyseessä oli siis vuoden 1994 Priest, ei vuoden 2011 "piece of shit" Priest

Greg Pilkington (Linus Roache) on katolinen pappi, joka saapuu uutena työntekijänä köyhemmän alueen seurakuntaan. Hänen kollegansa Matthew Thomas (Tom Wilkinson) ottaa miehen avoimin sylin vastaan. Moraalisena esikuvana ja selibaattiuteen vihkytyneellä Gregillä on kuitenkin salaisuus; hän on homo, joka harjoittaa myös seksuaalisuuttaan. Rakkauden kohteena on Robert Carlylen näyttelemä Graham. 

Greg saa oman seksuaalisuutensa lisäksi toisen moraalisen dilemman kun nuori tyttö (Christine Tremarco) tunnustaa ripittäytyessään joutuvan isänsä (Robert Pugh) seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Tyttö kieltää kertomasta asiasta äidilleen (Lesley Sharp). Rippisalaisuuden säilyttämisen ja vääryyden estämisen ristiriita hajottaa nuoren papin mieltä. 

Pappi ja hänen rakastaja
Priest on mielenkiintoinen muotokuva Gregistä, jolla on vakaa kutsumus papiksi, mutta toisaalta elää synnissä kykenemättä noudattaa kirkon oppeja. Linus vangitsee papin kokeman ristiriidan täydellisesti muun muassa herkästi tulkitsevilla kasvoillaan. Hänen suhteensa mainion Robert Carlylen kanssa oli uskottava. Tom Wilkinson toi mukavaa keveyttä raskasaiheiseen elokuvaan. Muutenkin kaikki näyttelijät tuntuivat luontevilta osiinsa. 

Priestin loppukohtaus on yksi koskettavimmista mitä olen nähnyt. Anteeksiantaminen sekä sisällä pidetyn surun purkautuminen keskellä messua papin ja hyväksikäytetyn tytön välillä saa silmät helposti kostumaan. 

****

Ohjaaja:Antonia Bird (Ravenous, Hullu rakkaus)
Pääosissa:Linus Roache, Tom Wilkinson, Robert Carlyle
Kesto:105min
Valmistusmaa:UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.