sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Des hommes et des dieux/ Jumalista ja ihmisistä (2010)

Jumalista ja ihmisistä (Des hommes et des dieux) on tositapahtumiin perustuva ja palkittu kertomus Algerian vuoriston munkeista, jotka siteeravat luontevasti niin Raamattua kuin Koraaniakin vaikka katolilaisia munkkeja ovatkin.

Munkkien rutiinit horjuvat kun muslimisissit terrorisoivat heidän alueellaan. Päätös täytyy tehdä jäädäkö vai lähteä pakoon.

Jonkinlaisissa pääosissa johtava veli Christian (Lambert Wilson) sekä lääkärinä toimiva Luc (Michael Lonsdale).

Munkit miettelijäinä
Täytyy myöntää että luulin elokuvaa ostaessani hommaavani dokumentin, mutta näin ei ollutkaan vaikka onkin hieman siihen tapaan kuvattu. Elokuva näyttää verkkaisesti munkkien arkirutiineja sekä pohdiskelua ongelmien edessä. Munkit eivät halua alistua välivaltaisesti vaativan muslimiterroristin vaateisiin vaan noudattaa korkampaa määräysvaltaa Jumalalta. Minun makuuni juoni ei ollut kuitenkaan tarpeeksi mukaansatempaava vaikka en pidäkään hyvän elokuva kriteerinä sitä, että siinä on räjähdyksiä. Hahmot sekä tapahtumat poukkoilivat turhan paljon hetkestä toiseen eivätkä olleet kovinkaan kiinnostaviksi tehtyjä. 

Tiedän, että elokuva on kovin arvostettu ja arvostankin sen pyrkimystä pohtia uskontojen luonnetta ihmisten maailmassa; Islamin sekä islamistien eroa tai islamin ja kristinuskon samoja piireitä. Visuaalisesti siinä on myös hienoa kuvastoa, jota munkkien laulanta tehostaa. Minulle elokuva jäi kuitenkin hajanaiseksi sekä latteaksi kokonaisuudeksi, jota ei ollut kiinnostava katsoa.

**1/2

Ohjaaja:Xavier Beauvois
Pääosissa:Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin
Kesto:117min
Valmistusmaa:Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.