sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 11. huhtikuuta 2015

Divergent (2014)

Divergent - Outolintu (Divergent) on sci-fi -elokuva.

Elokuva sijoittuu tulevaisuuden maailmaan, jossa ihmisiä on enää aika vähän jäljellä. Rauhan ylläpitämiseksi on jäljelle jääneet ihmiset jaoteltu hyveiden mukaan viiteen eri sektioon, kuten uskaliaisiin (hoitavat poliisi- ja vartijahommat), tavallisiin (vaatimattomia ja auttavat muita), tietäväisiin (jotka ovat fiksuja), totuudentorviin (kertovat aina totuuden) ja sopuisiin (ystävällisiä). Loput ovat sitten osattomia, jotka eivät kuulu mihinkään ryhmään. Nämä ovat pultsareiden tasolla.

Ihmiset saavat päättää mihin ryhmään haluavat aikuisuuden kynnyksellä, mutta sen jälkeen sektoriaan ei voi enää vaihtaa. Valintaa helpottaa testi, joka kertoo mikä ryhmä henkilölle kävisi parhaiten. Tris (Shailene Woodley) on syntynyt tavallisiin ja yleensä ihmiset valikoivat saman ryhmän mihin ovat syntyneetkin. Tris on kuitenkin erilainen eikä tunne kuuluvansa taviksiin. Tris käy tekemssä testin, joka ei ole selkeä vaan hän sijoittuu useampaan eri ryhmään. Tällaisia henkilöitä kutsutaan Divergenteiksi eikä heistä pidetä. Tavalliset pitävät yllä hallintoa, mutta tietäväisten ryhmässä on kapinointia tätä asetelmaa vastaan ja heidän ryhmän johtaja Jeanine (Kate Winslet) valmistelee vallan kaappausta. Jeanine johtaa myös Divergenttien jahtaamista sekä heidän eliminointiaan.

Tris valitsee uskaliaat ja yrittää sopeutua heidän fyysisiin haasteisiin. Alokkaista kun ei pääse kaikki läpi ja putoajat joutuvat osattomiksi. Tris myös yrittää salata divergeyttinsä parhaansa mukaan.

Tris veljensä kanssa vielä tavallisissa päättämässä mihin sektioon haluaa liittyä
Elokuva perustuu Veronica Rothin samannimiseen kirjaan ja sille on tulossa kirjasarjan mukaisesti jatko-osia, joista seuraava "Insurgent" on jo ilmestynyt. 

Mielestäni elokuvan idea on ihan hauska vaikka hallintamuoto vaikuttaakin heti alusta lähtien kestämättömältä. On myös omituista, että useampi henkilö ei ole tällaisia Divergenttejä. Harvoinhan ihminen on vain yhtä asiaa. Mielestäni elokuvassa oli mukavaa se (en ole siis lukenut kirjaa), että en osannut arvata mitä siinä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Nykyäänhän elokuvat menevät suurinpiirtein ennalta tallattua polkua, jota on helppo ennakoida. Pidin myös siitä, että näyttelijät eivät olleet entuudestaan minulle tuttuja Kate Winsletiä lukuunottamatta.

Tris uskalijoiden treeneissä. Valvomassa Four.
Nälkäpelin suosion vaikutukset ovat tässä elokuvassa selkeästi nähtävissä, koska pääosassa on nainen joka osaa osaa pitää puolensa ja ottaa johtajan asemaa utopian vastakohtaisessa dystooppisessa maailmassa. Vaikka tässäkin piti olla perinteinen rakastuminen vastakkaisen sukupuolen edustajaan, niin on tämänsuuntainen kehitys elokuvateollisuudessa itseäni miellyttävää. Sitten kun vielä saadaan murrettua se, että naisen pitää olla tietynnäköinen saadakseen osan Hollywood-elokuvasta, niin ollaan paremmilla vesillä.

Lähinnä tv-sarjoissa pyörinyt Shailene Woodley oli ihan mielenkiintoinen tulokas vaikka hänestä tulikin välillä Lindsey Lohan mieleen. Hänen rakkautensa kohde Four (Theo James), joka näytteli uskalijaiden yhtä johtajaa, oli minun makuuni vähän turhan pretty-boy ilman suurempaa talenttia.

Ihan jännä, mutta hieman järjettömältä välillä tuntui motiiveiltaan.

***

Ohjaaja:Neil Burger (Rajaton, The Lucky ones)
Pääosissa:Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet
Kesto:139min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Niin samaa mieltä tuosta ennalta-arvaamattomasta juonesta! Pidin kyllä muuten tästä elokuvasta paljon enemmän. Minusta oli mielenkiintoista tuollaisen dystopian kuvitteleminen ja sen vaikutusten näkeminen. Harkitsen jopa jatko-osan leffassa katsomista, kun tämän ensimmäisen leffan kokemus oli niin nautinnollinen. Ja Kate Winslet oli niin ihana, raivostuttava ämmä, suoraan sanottuna xD (paljon parempi kuin Nälkäpelin Presidentti Snow, esimerkiksi)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä Katesta! :) Pitäisi katsoa tämä varmaan uudelleen tuon jatko-osan kanssa.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.