sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. huhtikuuta 2015

The Last Temptation of Christ (1988)

Kristuksen viimeinen kiusaus (The Last Temptation of Christ) on Martin Scorsesen ohjaama elokuva Kristuksesta, joka ei niinkään perustu evankeliumeihin kuin (myös) fiktionaaliseen "Viimeinen kiusaus" kirjaan joka tarkastelee Jeesuksen ristiriitaa lihallisuutensa ja hengellisyytensä kanssa. Perustarina on kuitenkin pitkälti tuttua kerrontaa.

Jeesus (Willem Dafoe) kuulee ääniä Jumalalta jotka kertovat hänen olevan messisas. Jeeesus ei kuitenkaan tätä purematta niele vaan haluaa suututtaa Jumalan tekemellä töitä roomalaisille rakentaen ristejä ristiinnaulitsemisia varten. Kutsumus käy kuitenkin voimakkaaksi ja Jeesus yrittää löytää Jumalan tahdon etsien sitä autiomaasta. Palattuuaan alkaa Jeesus saarnaamaan Jumalasta, tekee ihmeitä ja kerää kannattajajoukkoja. Alusta asti hänen rinnallaan on Juudas (Harvey Keitel) sekä Maria Magdalena (Barbara Hershey). 

Dafoe Juutalaisten kuninkaaksi orjantappuralla kruunattuna
Minulla oli mielikuva, että Kristuksen viimeinen kiusaus on erityisen tylsä elokuva, mutta tämä ei ollutkaan koko totuus. Melkein kolmituntisen pätkän loppuvaiheessa kun ristiinnaulitsemisen jälkeiset tapahtumat eivät menneetkään totutun kaavan mukaisesti alkoi katsoessa nousta pieni tuskan hiki. Elokuva piti mielenkiinnon yllä näyttäen Jeesuksen inhimillisemmän puolen tiettyyn pisteeseen saakkaa. Scorsese on saanut vangittua visuaalisesti vaikuttavia kuvia.

Willem Dafoe on sopivan hullu sekä karismaattinen ollakseen uskottava ihmisiä puolelleen käännyttävänä messiaana. Ei tämä parasta Scorsesea ollu, mutta suhteellisen mielenkiintoinen näkökulma Jeesuksen vaiheisiin kuitenkin. Harvey on hyvä punatukkaisena Juudaksena, joka haastaa Jeesusta hänen suuruuden kuvitelmissaan.

***1/2

Ohjaaja: Martin Scorsese (The Wolf of wall street, Hugo, Raging bull)
Pääosissa:Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey
Kesto: 164min
Valmistusmaa:USA, Kanada

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.