sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

The Incredibles (2004)

Ihmeperhe (The Incredibles) jatkaa Pixar-animaatioiden linjaa.

Herra Ihmeellinen Bob (Craig T. Nelson) ja rouva ihmeellinen Helen (Holly Hunter) omaavat molemmat supervoimia. Herra on vahva ja rouva elastinen. Vanhaan hyvään aikaan ihmekykyjä arvostettiin, mutta ikävän lakitupaan viedyn itsemurhatapauksen jälkeen katsottiin parhaaksi kieltää supervoimien käyttö.

Bob ja Helen menevät naimisiin, saavat lapsia ja asettuvat aloilleen. Lapset perivät vanhempiensa kyvyt; tytär Violet (Sarah Vowell) osaa muuttua näkymättömäksi, vanhempi poika Dash (Spencer Fox) on supernopea ja perheen vauvan kyvyt paljastuvat vasta loppupuolella. 

Bob on korviaan myöten tyytymätön monotoniseen vakuutusuraansa ja haikailee supernuoruuttaan. Hän saakin kutsun palata jälleen supersankariksi, mutta kyseessä onkin vain hänen nemesiksensä Syndrooman (Jason Lee) katala juoni. Vaarassa on koko perhe. 

Elokuvassa voi kuulla myös Samuel L. Jacksonia Bobin jäädyttämisen taidon omaavana Lucius kamuna. 

Dash, Violet, Bob, Helen ja Lucius
Mielestäni Ihmeperhe ei ole elokuvana kovinkaan ihmeellinen. Vaikka tykkäänkin noin yleisesti ottaen supersankarielokuvista, niin oli tässä toivomisen varaa. En ensinnäkään pitänyt valmiista sukupuolien stereotypioista joita tämä leffa tuputti. Miehen superkyvyn ollessa voima ja naisen taipuvaisuus. Tarinan tyttö oli myös näkymättömyyteen taipuva ihastuksen edessä häkeltyvä epävarmuus kun perheen poika taas itsevarma rasavilli nopeine jakoineen. 

Bobin kaverina toiminut Lucius jäi erikoisen irralliseksi tarinasta. Muutenkin elokuvaan oli ympätty liikaa eikä sitä ollut kovin kiinnostavaa aina seurata. Ironia siitä että vanhoina päivinä kunniassa paistatellut Bob joutui nyt vakuutusalalle, jota voitaisiin pitää action-hommeleiden harmaana vastakohta, oli ihan hauska. 

Hollyn ääni on myös kiehtova ja sopi hyvin rouva elastiselle. Myös Samuelin ääni toimii milteipä aina.

***

Ohjaaja:Brad Bird (Rautajätti, Rottatouille)
Pääosissa:Craig T. Nelson, Samuel L. Jackson, Holly Hunter
Kesto:115min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. "valmiista sukupuolien stereotypioista joita tämä leffa tuputti" - tuo on niin totta! Voi kauheeta, enkä minä ole edes ennen ajatellut moista....

    VastaaPoista
  2. Joo, vähän surullista vaikka tässä nyt ironisoidaankin supersankareita, niin silti pitää valaa hahmot tylsiin sukupuolittuneisiin muotteihin.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.