sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 9. elokuuta 2015

579/1001 The Conversation (1974)

Francis Ford Coppolan ohjaama Keskustelu (The Conversation) keskittyy yhden keskustelun ympärille.

Harry Caul (Gene Hackman) on yksityinen toimija teknisen seuraamisen alalla, lähinnä nauhoittaen tilauksesta arkaluontoisia keskusteluita. Alallaan hän on arvostettu tekijä. Caul on välillisesti vastuussa kolmen ihmisen murhasta, joka vainoaa miestä joka askeleella. Caul elääkin hyvin yksinäistä elämää soittaen saksofoniaan ja purkaen nauhotuksiaan. Normaalisti häntä ei edes kiinnosta nauhojen sisältö vaan ainoastaan niiden hyvä laatu. Yksi keskustelu on kuitenkin erilainen, Caul epäilee, että nuoren pariskunnan (Frederic Forrest & Cindy Williams) henki on vaarassa. Miehen painajainen uhkaa toistua.

Elokuvassa voi nähdä myös muun mussa Harrison Fordin, Robert Duvallin sekä John Cazalen.

Hotellin WC on hyvä paikka kuunnella seinän läpi
Keskustelu on hyvin omaleimainen elokuva ilman kuluneita juonikuvioita. Elokuvassa on hyvin mielenkiintoinen tekninen näkökulma rikosmysteerin. Elokuvan keskiössä on 70-luvun huipputekniikka, joka näin 2000-luvulla katsottuna on oma kuriositeettinsa. Keskustelua voisi verrata Bourne-elokuviin, joissa tekniikan esittely on myös omalla tavallaan pääosissa. Keskustelun protagonisti ei kuitenkaan ole Bournen kaltainen toimintasankari vaan tavallinen mies, joka hallitsee tekniikkansa. Keskustelu ilmestyi hieman ennen Watergate-skandaalin ilmituloa ja kuvasikin näin ennakoivasti länsimaisen yhteiskunnan murenevaa moraalia.

Keskustelu on visuaalisesti mielenkiintoinen. Otokset ovat kuvattu harkiten ja antaa omaa viestiään dialogin lomassa. Katsoja on hyvin ulkopuolinen jo alusta lähtien. Mitään ei selitetä vaan Caulin maailmaan tempaistaan ilman manuaalia. Tämä tekeekin elokuvan katsomisesta omalla tavallaan kiinnostavaa kun aivot laitetaan työskentelemään. Parasta oli myös se, että Caulin olemassaololla ei ollut juurikaan merkitystä tapahtumien lopputulokseen.

Paljon visuaalisesti hienoja keinoja kertoa tarinaa.  

****

Ohjaaja:Francis Ford Coppola (Apocalypse now, The Rainmaker)
Pääosissa: Gene Hackman, John Cazale, Allen Garfield
Kesto:113min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. Mahdollisesti suosikini Ford Coppolan elokuvista ja se on aika rohkea toteamus ottaen huomioon mitä muuta miehen filmografiasta löytyy.
    Lopetus jossa Caul mikrofoneja etsiessään repii asuntonsa riekaleiksi ja jää ryytyneenä vaille vastausta on pirun tehokasta elokuvaa.

    Olen aina tuuminut, että Hackman esittää Valtion vihollinen-elokuvassa Harry Caulia, joka on vain eläkkeelle jäätyään muuttunut neuroottisemmaksi, vainoharhaisemmaksi ja siksi hän on eläväisempi, ja siten sopivampi sen elokuvan rytmitykseen.

    VastaaPoista
  2. En yhtään ihmettele, koska sen verran vaikuttava elokuva oli. Loppukohtaus oli ehdottomasti yksi parhaimmista mitä olen nähnyt.

    En ole nähnyt Valtion vihollista, mutta voisin hyvin nähdä Caulin hahmon jatkavan elämäänsä yhä vainoharhaisempana.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.