sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Unbreakable (2000)

Unbreakable pohtii supersankarien olemassaolon mahdollisuutta tosielämässä.

Samuel L. Jacksonin näyttelemä Elijah Price sairastaa geneettistä luutiheyden tautia, joka saa hänen luunsa murtumaan herkästi. Sairasvuoteessa lähes koko elämänsä viettänyt Elijah on kuluttanut aikaansa lukemalla sarjakuvia. Elijah onkin alkanut vakuuttua siitä, että sarjakuvat pohjautuvat ajan saatossa liioitelluihin tositapahtumiin.

David Dunn (Bruce Willis) on työväenluokan perheenisä, joka joutuu pahaan junaonnettomuuteen. David säilyy ainoana hengissä. Tämä saa Elijahin kiinnittämään huomion Davidiin ja alkaa epäilemään, että hän on modernin ajan supersankari. Elijahin ahdistelemaksi joutuva David alkaa itsekin uskoa omaan potentiaaliinsa, mutta samalla myös synkkä salaisuus Elijahista itsestään paljastuu. 

They called me mister glass

Davidin vaimona voi nähdä Robin Wrightin ja poikana Spencer Treat Clarkin.  

Paljon tää maksaa?
Pidän kovasti Unbreakablesta ja suurimman vaikutuksen se tekee ensimmäisellä katselukerralla kuten useimmat Shyamalan elokuvista. Sarjakuvien ystävänä Elijahin sarjakuvien arvostukseen on helppo yhtyä. Loistava kohtaus oli kun joku juppi meni ostamaan Elijahin taidegalleriasta sarjakuvataidetta - pienokaiselleen. Elijahin verbaalinen solvaava comeback on parhautta:
Do you see any Teletubbies in here? Do you see a slender plastic tag clipped to my shirt with my name printed on it? Do you see a little Asian child with a blank expression on his face sitting outside on a mechanical helicopter that shakes when you put quarters in it? No? Well, that's what you see at a toy store. And you must think you're in a toy store, because you're here shopping for an infant named Jeb.
Samuel L. Jackson vakuuttaa useimmissa elokuvissaan jo pelkällä karismaattisella olemuksellaan ja hunajaisella äänellään. Hieman v-mäisen Elijahin rooli olikin hänelle kuin nikkaroitu. Bruce jää tässä mittelössä kakkoseksi, mutta kantaa hyvin oman vastuunsa etäisenä vartijana, joka ei ole tyytyväinen elämäänsä. Robin tukee hyvin painostavaa ilmapiiriä, joka vallitsee Dunnien kotona. 

Elokuva tarjoaa paljon visuaalisesti hienoja hetkiä jotka kertovat tarinaa kuten nuoren Elijahin pyöräyttäessään ympäri ensimmäisen saamansa sarjakuvan kuin hänen elämänsä käännekohdan merkiksi. Elijahin hauras tila saa myös jatkuvasti hieman jännittyneeksi ettei tämä telo itseään ja murra kaikkia luitaan. Loppuratkaisu onnistui myös ensimmäisellä katselukerralla yllättämään ja toi vieläkin vilunväristyksiä vaikka totuuden jo tiesinkin. 

****

Ohjaaja:M. Night Shyamalan (The Sixth Sense, Wide Awake)
Pääosissa:Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright
Kesto:106min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.