sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 2. lokakuuta 2015

Wide Awake (1998)

Herätys Joshua! (Wide Awake) on M. Night Shyamalan toinen ohjaustyö edeltäen hänet kuuluisaksi tehnyttä Kuudennetta aistia.

Joshua (Joseph Cross) on 10-vuotias poika, jolle isoisä (Robert Loggia) on tärkeä hahmo. Katolisen koulun kasvatti alkaa pohtia enemmissä määrin Jumalaa kun hänen isoisänsä menehtyy. Joshua saakin nerokkaan idean, että haluaa löytää Jumalan ja kokeilee erilaisia uskontoja saavuttaakseen tavoitteensa. 

Elokuvassa voi nähdä Rosie O'Donnellin sekä Camryn Manheimin katolisen koulun nunnaopettajina ja Julia Stilesin Joshuan siskona.

Joseph ja Rosie
Wide Awakessa on hyvin Shyamalalle tyypillinen uskonnollinen teema pienellä yliluonnollisella ripauksella. Elokuvan pikkupoikaa näyttelevä Joseph ei ole kuitenkaan ihan yhtä vakuuttava kuin Kuudennen aistin Haley Joel Osment. Hänen kirkassilmäisen naiivista tulkinnasta tuleekin paikoin paha olo sen imelyyden takia; "yhyy, olen vain pikkupoika enkä ymmärrä Jumalaa. Olen haukannut liian ison palan ja tämä koskettaa aikuisia koska olen nuoruudessani niin hyväuskoinen."

Pojan kiinteä suhde ukkiin on kuitenkin aidosti liikuttavaa, joka meille flashbackeinä näytetään. En muista montakaan elokuvaa nähneeni joka keskittyisi isoisän ja pojan väliseen ystävyyteen. Ukkina toiminut Robert Loggia oli suuresti syyllinen vahvoihin tunnekokemuksiin lyhyinä hetkinään joita oli ruudussa. Intialaissyntyinen Shyamala yritti myös oudon korostuneesti ujuttaa intialaisuutta elokuvaansa dialogissa. 

Rosie O'Donnell oli ihan piristävä nunnaopettajana, mutta muuten elokuva kallistui tylsyyden puolelle. Pojan jumaletsintä ei vaan ollut kovinkaan kiinnostavaa. 

**1/2

Ohjaaja: M. Night Shyamalan (Kuudes aisti, Village)
Pääosissa: Joseph Cross, Timothy Reifsnyder, Dana Delany
Kesto: 88min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.