sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Chappie (2015)

Chappie on District 9- ja Elysium-elokuvien takana olleen Neill Blomkampin uusin tuotos. Chappie sijoittuu dystooppiseen lähitulevaisuuteen Etelä-Afrikassa, jossa rikollisuus on räjähtänyt.

Deon Wilson (Dev Patel) on töissä asetehtaalla ja on vastuussa uudesta poliisirobotti-mallista, joka toimii itsenäisesti ilman ohjauksen tarvetta. Hänen kollegansa Vincent (Hugh Jackman) on kehitellyt oman mallinsa, joka puolestaan toimii ihmisen päähän laitettavalla "aivokypärällä". Tehtaan johtaja Michelle (Sigourney Weaver) valtuuttaa, Vincetin harmiksi, Deonin robottien käytön rikostorjunnassa. Deon on keksinyt myös softan täydelliselle tekoälylle, jota haluaisi testata yhteen kentällä romuttuneeseen poliisirobottiin. Michellen kieltäessä kokeilun päättää Deon varastaa purku-uhan saaneen robotin itselleen. Deon kuitenkin kidnapataan matkallaan kahden elämäntaparikollisen, Ninjan ja Yo-Landin, toimesta.

Deon on kuolemansa uhalla pakotettu asentamaan tekoäly-softansa romuttuneeseen roboon, joista rikolliset haluavat muovata välineen rikoksien tekoon ja itsensä puolustamiseen. Yo-landi nimeää koneen Chappieksi (Sharlto Copley). Deon kertoo rikollisille, että Chappie on kuin ihmislapsi, joka kehittyy vain paljon nopeammin ja tarvitsee aluksi samantapaista kasvatusta. Ninja on kuitenkin kärsimätön ja haluaa opettaa Chappien heti julman maailman tavoille. Deon on ainoa, joka yrittää antaa joitain kunnollisia kasvatusohjeita, mutta Ninjan ja Yo-Landin kanssa käytetty enemmistöaika saa hänet käyttäytymään heidän kaltaisesti vaikkakin Yo-Landi ottaa enemmänkin hoivaavan roolin.

Samaan aikaan katkera Vincent hautoo kepulikeinoa, jolla saada oma robottinsa markkinoille Deonin keksintöjen sijaan.

Ninja, Yankie ja Chappie
Chappie on alakuloinen elokuva, jonka katsominen oli aika ahdistava kokemus. Chappien lapsenkaltaisen viattomuuden riistäminen teki pahaa. Die antwoord -yhtyeen Ninja ja Yo-Landi sopivat tyyleiltään hyvin elokuvan kyberpunk-ympäristöön. Elokuvassa oli myös heidän kappaleitaan, jotka lisäsivät ahdistavaa manian tunnetta. Chappien ja Deonin välinen side oli tunteita herättävää ja pakollinen Chappiesta ero välittyi Devin suorituksesta. Olikin hauska ajatus tehdä robotista ihmisen kaltainen siinä määrin, että kokee myös lapsuuden. 

Hugh Jackmanin Vincent erikoisessa kampauksessa
Hugh Jackmanin ja Sigourney Weaverin mukana olo tuli minulle yllätyksenä. Molemmat osaavat yleensä hommansa oli sitten kyse mistä pätkästä hyvänsä, niin tässäkin. Erikoista, että he olivat edes suostuneet elokuvan tarjoamiin pieniin "pahisrooleihin". Elokuvan tekniset puitteet olivat ainakin aluksi uskottavan oloiset. Mielenkiintoista oli, että tapahtumat sijoittuivat Jenkkilän sijaan Etelä-Afrikkaan vaikka tämä ei sinällään mitenkään erityisesti elokuvasta näkynytkään. Robocop mielleyhtymältä ei kuitenkaan voinut välttyä eikä elokuva sinällään tuntunut aivan ennen näkemättömältä.

Elokuva alkoi vahvasti, mutta muuttui loppua kohden hieman liian överiksi kun tietoisuuksia alettiin siirellä muistitikuille. Muutenkin elokuvan rakenne alkoi luhistua kokoon kun ei ollut enää muuta kuin musiikin avulla rytmitettyä coolia toimintaa ja alleviivattua ajatusta ihmisen pahuudesta. 

***1/2

#elokuvahaaste2016 (40. Tulevaisuuteen sijoittuva elokuva)

Ohjaaja:Neill Blomkamp (District 9, Elysium)
Pääosissa:Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman
Kesto:120min
Valmistusmaa: USA, Meksiko

2 kommenttia:

  1. En ole vielä Chappieta katsonut, mutta se on kyllä jossain vaiheessa edessä, ihan jo pelkästään Disctric 9:n ansiosta, joka teki minuun hyvän vaikutuksen. Elysium oli ihan okei sekin, mutta eipä juuri enempää.
    Kuitenkin juuri tämän elokuvan ansiosta perehdyin Die Antwoordin tuotantoon ja jos ei muuta, niin se on ainakin kiehtovaa.

    VastaaPoista
  2. Die antwoordin musiikki on juurikin sitä. Huomasin klikkailevani youtube-videoita miettien että pidänkö tästä vai en. Sen ainakin tiedän, että "Ugly boy" on soinut päässäni sunnuntaista asti.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.