sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 14. tammikuuta 2018

503/1001 The Wild Bunch (1969)

Sam Peckinpahin ohjaama Hurja joukko (The Wild Bunch) on karskea länkkäri, joka ei kaihda seksiä ja väkivaltaa.

Hurja Pike Bishopin (William Holden) johtama lainsuojattomien joukko tajuaa ryöstäneensä vain kasan arvottomia prikkoja viimeisimmissä pankkiryöstössään ja päättää ryhmäläiset painella Meksikoon tehdäkseen vielä yhden keikan. Hurvittelun lomassa tämä viimeinen keikka ei olekaan niin helppo kun vastassa on armottoman kenraali Mapachen (Emilio Fernández) johtama joukko. Elokuvan lopussa onkin eeppinen tulitaisto kun piskuinen Hurja joukko ottaa mittaa kyläläisistä.

Hurjat miehet
Hurja joukko on nerokas elokuva, joka riisuu westerneistä kaiken gloorian ja antaa tilalle raakaa brutalismia. Tiukan toiminnan lomassa on hauskaa sanailua ja koomista tohelointia. Peckinpah rakentaa tarinaa nopeilla leikkauksillaan sekä lähikuvillaan todellakin hurjasta joukosta jota ajaa lainsuojattoman vapaus. Hurja joukko on ollut esikuvana monelle elokuvalle, muun muassa Tarantinon Reservoir dogs on saanut siitä vaikutteita.

Hurjaa menoa.

****

Ohjaaja: Sam Peckinpah (Straw dogs)
Pääosissa:William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan
Kesto:2h15min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. Tämä ja Peckinpahin Viheltävät luodit ovat yhdessä erinomainen parivaljakko kertoessaan ns. villin lännen katoamisesta ja modernin maailman syntymisestä, jälkimmäisen ollessa se viimeinen yritys pysytellä romanttisessa käsityksessä ja Hurja joukko ensiaskeleista sen jälkeen. Molemmissa kuitenkin päähahmot ovat heitä joilla on jo ikänsä vuoksi vaikeaa tehdä siirtymää.

    VastaaPoista
  2. Viheltäviä luoteja en olekaan vielä nähnyt. Tuossa Balladi Cable Hoguestakin muutosta moderniin tuotiin esille tuomalla autot uutena ihmetyksenä mukaan kuvioon.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.